Livredderne advarer: Pas på fralandsvinden når du bader

Det gode sommervejr skaber travlhed for livredderne på strandene. Især fralandsvind giver farlige situationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er en uge siden, at livredderne begyndte deres sæson ved at være tilstede på landets strande, og på den første uge har livredderne haft nok at se til.

Det viser tal fra TrygFondens Kystlivredning.

Tallene viser tydeligt, at der var langt mere for de rød-gule livreddere at se til i den første badeuge, end der var sidste år på samme tid.

Sidste år var der ni førstehjælpsaktioner, 12 forebyggende aktioner og 759 oplysende indsatser i vores område.

quote Det kræver en masse kræfter at svømme tilbage til stranden, og man kan let gå i panik, så man mister endnu flere kræfter

Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning

I livreddernes første uge på strandene i år var 32 førstehjælpsaktioner, 135 forebyggende aktioner og 1.416 oplysende indsatser. 

Man kan let gå i panik

Det er især badegæster på badedyr og luftmadrasser, der driver for langt ud, som får livredderne op af stolene. Det sker ofte, når der er fralandsvind, og derfor opfordrer TrygFonden til, at man tager sine forholdsregler.

- Når der er fralandsvind, skal badedyr og luftmadrasser blive på land. Man kan lynhurtigt drive for langt ud fra kysten til, at man selv kan komme tilbage. Det kræver en masse kræfter at svømme tilbage til stranden, og man kan let gå i panik, så man mister endnu flere kræfter, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

De fem baderåd:

1. Lær at svømme
 
2. Gå aldrig alene i vandet
 
3. Læs vinden og vandet
 
4. Lær stranden at kende
 
5. Slip ikke børnene af syne

Kilde: TrygFonden

Også surfere kan komme i farlige situationer.

- Vi har også oplevet surfere, der kommer i problemer i den kraftige vind, hvis deres udstyr går i stykker. Som udgangspunkt befinder de sig et stykke fra kysten, når de surfer, og får de problemer med udstyret, kan de hurtigt komme for langt ud, til at de har kræfter til selv at svømme i land. Vores opfordring er derfor, og det gælder også for de badende, at man aldrig går alene i vandet, for så er der ingen til at slå alarm, hvis uheldet skulle ske, siger Anders Myrhøj.

Flest advarsler

Det er langt oftere, at livredderne oplyser og forebygger på vores strande, end de rykker ud for at redde liv. 

De oplysende aktioner er når livredderne har oplyst badegæster om de lokale forhold på stranden eller de fem baderåd. De forebyggende er, når livredderne har advaret de badende om, at gå ind med badedyret eller luftmadrassen ved fralandsvind, eller fået dem til at svømme tættere på land.

Førstehjælpsaktionerne kan være snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering. 

Der er ingen meldinger om deciderede livsfarlige situationer på strandene i TV ØST's område, - hverken sidste år eller i år. På landsplan var der i den første livredderuge seks udrykninger til livsfarlige situationer.

Generelt set mener livredderne også, at danskerne er gode til at passe på sig selv og hinanden på strandene. 

- Vi oplever, at langt de fleste danskere tager de nødvendige forholdsregler, når de bader. Mange sørger for at bade i livreddernes primære zone, som er mellem de rød/gule flag i strandkanten ved livreddertårnet, hvor livredderne holder særligt skarpt øje. Selv de bedste svømmere kan komme i vanskeligheder, og derfor er livredderne en ekstra sikkerhed, siger René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

Er der fralandsvind?

  • Tjek vindens retning ved at se på træer eller flag langs stranden. Du kan også lade en håndfuld tørt sand løbe ud af hånden og se, hvad vej det blæser.
  • Når der er fralandsvind, skal du aldrig bruge gummibåde, luftmadrasser, badedyr eller andet oppusteligt legetøj. Samtidig skal du være opmærksom på, at vandet er koldere, og at der er risiko for mange brandmænd.
  • Når der er pålandsvind skal du være opmærksom på, at der er tendens til flere aktive revlehuller, og at der er en stærk udstrømning.
     

 Kilde: Respektforvand.dk

 


Nyhedsoverblik