Livreddere fraråder at bade i tordenvejr: Det kan være farligt

DMI varsler kraftig regn og torden flere steder i landet i dag, men stadig med høje temperaturer. Livredderne fraråder al badning i tordenvejr

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ifølge metrologerne er der udsigt til, at det varme sommervejr lørdag eftermiddag kan blive afløst af regn og torden.

Men tordenvejr og badeture er en farlig kombination, fortæller Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning:

- Man bør ikke bade i tordenvejr. For hvis lynet slår ned, så gør salte og mineraler vandet strømledende. Det betyder, at et kraftigt lyn kan slå en person ihjel, selvom om det slår ned 100 meter væk. Man bør derfor skynde sig op af vandet, også hvis tordenvejret er et stykke væk fra stedet, hvor man bader.

I Danmark dræbes der i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.

Fakta: Gode råd i tordenvejr 

Hvis det tordner, så løb ind i bilen

Det sikreste sted at opholde sig i tordenvejr er indendørs. Men hvis man ikke har mulighed for det, kan man sætte sig ind i en bil med fast tag, eller man kan sætte sig på jorden og krumme sig sammen.

- Hvis du befinder dig på en strand uden mulighed for at komme indendørs eller at sætte dig i en bil, så er det bedste, du kan gøre at sætte dig på hug med hovedet mellem benene. Det gælder om at gøre din kropsoverflade så lille som muligt, da lynet som regel slår ned i genstande, som stikker op i luften, siger Anders Myrhøj.

Derfor skal man eksempelvis aldrig søge ly under et træ.

Når det tordner, opholder livredderne sig i livreddertårnet med lukkede døre eller i deres firehjulstrækker.