Listeria: rullepølse-baktierier koster endnu en livet.

24 er nu smittet og hos SSI frygter man nye tilfælde, efter man har modtaget prøver fra fire nye smittede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Endnu en person er død efter at være smittet med listeriabakterier fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, oplyser Statens Serum Institut (SSI) til Ritzau. Dermed er i alt 13 døde.

24 er smittet, og SSI er ved at undersøge yderligere fire nye tilfælde. Resultatet af de undersøgelser ventes fredag. Derudover er endnu en person smittet med listeria, men her har SSI endnu ikke fået prøver til undersøgelse.

Smittet kød florerer stadig

Jørn A. Rullepølsers fabrik er lukket, og mistænkte produkter er trukket tilbage fra markedet. Alligevel kan der komme yderligere tilfælde af listeriasmittede de kommende uger, da der kan gå flere uger fra man spiser inficeret kød, og indtil man bliver syg.

Ud over det aktuelle udbrud er der i 2014 30 tilfælde af listeria, som ikke er relateret til det aktuelle udbrud, og hvor bakteriernes DNA-profiler adskiller sig væsentligt fra udbrudsstammen.

Den farlige bakterie smitter gennem mad og kan især give anledning til alvorlig sygdom hos i forvejen svækkede personer.

Flere slags pølser

Ifølge SSI var det ikke kun lammerullepølse, der var kilde til listeriabakterier. Også spegepølse og grillpølse, samt flere forskellige typer rullepølse fra virksomheden indeholdt den farlige bakterie.

Det tyder på, at der har været et generelt problem med listeria på virksomheden. Årsagen til listeriaudbruddet er endnu ikke fundet.

Chef fyret

Som konsekvens af udbruddet har Fødevarestyrelsens beredskabschef fået frataget sit ansvarsområde.

Derudover iværksætter fødevareminister Dan Jørgensen (S) et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen, som blandt andet vil inddrage uvildige eksperter fra såvel ind- og udland.

Desuden vil myndighedskontrollen i forhold til listeria bliver skærpet. Den består i, at der kommer flere omfangsrige kontroller rettet mod listeria ude i virksomhederne.

- Det vil forhåbentlig og formentlig mindske den risiko, som der altid vil være, siger Dan Jørgensen.

Tidligere dødsfald

I vores region er der tidligere i forløbet med listeria 5 mennesker, der er afgået ved døden.

De havde det tilfælles, at de alle havde besøgt sygehuse her fra regionen.

Det gjaldt Nykøbing Falster, Næstved og Slagelse.

 

/ritzau/