Liberal Alliance går til valg på atomkraft

Liberal Alliances, Villum Christensen, vil gå til valg på atomkraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er på høje tid, folketinget igen sætter atomkraft på dagsordenen, siger Liberal Alliances spidskandidat i den sjællandske storkreds, Villum Christensen til DR Sjælland.

- Det er grotesk, at klimaministeren vælger helt at se bort fra atomkraft. Alle vores nabolande har atomkraftværker. Det er som om der stadig ligger en dyne af skræmmekampagne fra 80'erne over hele Danmark, siger Villum Christensen.

Han sigter til den succesrige kampagne fra OOA - Organisationen til Oplysning og Atomkraft, der med den  gule, smilende sol, der sad klistret bag på snart sagt hver eneste Citroen 2CV og Fjällræv rygsæk i 80'erne, gik hen og blev en folkesag. Folket var skræmt og politikerne på Christiansborg turde ikke tage ordet atomkraft  i deres mund.

Atomkraft i Region Sjælland?

I 80'erne nåede hele fem steder i Region Sjælland at blive udpeget som egnede steder for atomkraftværker - Klinteby ved Næstved, Mullerup ved Slagelse, Stevns, Rødby og Sømmer Skov ved Isefjorden. Det var socialddemokraten Jens Kampmann, der stod i spidsen for den rapport.

Men de planer har folketinget for altid begravet.  Og står det til Villum Christensen, er det kun debatten der skal genoplives. Ikke de mange mulige placeringer af kernekraftværker. Danmark skal kun have to a-kraftværker - et øst for Storebælt og et i Jylland:

- Teknologien har udviklet sig rivende de sidste 25 år. Det vil nok være mest fornuftigt at bygge i nærheden af to store forsyningsværker. Foreløbig ville jeg dog være tilfreds hvis vi bare får lov at blive klogere på kernekraften. Det er de blevet i alle vore nabolande, så jeg forstår simpelthen ikke, det skal være tabu i Danmark, siger Villum Christensen.

Godt, ledigt standpunkt

Trods mange års tavshed om atomkraft, så tror den politiske kommentator Rasmus Jønsson fra RUC, at Liberal Alliance har fundet et ledigt standpunkt, der tiltrækker især yngre vælgere. Ikke mindst fordi CO2-påvirkningen af klimaet og manglen på olie kan tvinge nye synspunkter frem:

- De yngre generationer har jo ikke været en del af den debat, så her har Liberal Alliance fundet et godt, ledigt stadpunkt, siger Rasmus Jønsson til DR Sjælland.