Levealderen på Lolland er lavest: Aldersforsker giver forklaringen

På Lolland lever man i gennemsnit kortere tid end i eksempelvis Holbæk. Men ifølge en forsker skal man passe på at dømme området som usundt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Generelt set bliver vi ældre. Det konkluderer en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. 

Men der er forskel i den gennemsnitlige levealder alt afhængig af, hvor man bor i landet. Også internt i vores region er der forskelle.

quote Det er ikke noget som har noget med luften og vandet eller omgivelserne at gøre, men noget at gøre med de flytninger man har i landet

Kaare Christensen, aldersforsker, Syddansk Universitet

Hvor man i kommuner som Holbæk, Ringsted og Stevns lever, indtil man har rundet de 80, så lever man på Lolland kun til de 77 år, ifølge tallene fra Danmarks Statistik. 

Ser man på landsgennemsnittet, så topper Rudersdal Kommune, hvor man i gennemsnit lever 83,1 år.

Men man skal være varsom med at dømme Lolland ud fra tallene, mener aldersforsker, Kaare Christensen fra Syddansk Universitet.

- Det, man altid skal passe på med at sige, er, at så er det sundt at bo der, eller usundt at bo der, siger Kaare Christensen til TV ØST. 

Han forklarer:

- For at give et eksempel, så er det farligt at bo på plejehjem. Men det er jo ikke, fordi man behandler dem dårligt. Det er, fordi man søger derhen, hvis man har det på en bestemt måde, siger Kaare Christensen.

Job og levestandard bestemmer bosætning

For der er flere faktorer, som skal tages med i forklaringen på forskellen i levealder. Først og fremmest er det, ifølge Kaare Christensen, sikkert, at der er sociale forskelle i, hvor længe vi lever.

- Hvis du har et hårdt job, der tærer på helbredet, så kan du blive syg og leve kortere. Men det kan også være omvendt, at hvis du er syg, så tjener du ikke så meget, og det går dig knapt så godt økonomisk i livet, forklarer Kaare Christensen.

Og her kommer bosætningen ind i billedet.

quote Det er ikke noget, som har noget med luften og vandet eller omgivelserne at gøre, men noget at gøre med de flytninger, man har i landet

Kaare Christensen, aldersforsker, Syddansk Universitet

- Folk der er rige og raske, de har det med at bosætte sig de steder, der er rarest at bo, og hvor der er de bedste boliger og de bedste omgivelser. Så der er en selvforstærkende effekt, siger han.

En lille forskel

Men Kaare Christensen minder også om, at det altså er en lille forskel.

- Forskellen er mindre end den, der er mellem Danmark og Sverige. Det er tre år, der er forskellen, siger han og forklarer: 

- Det, man bare kan sige, er, at dem, der bor på Lolland lige nu, de har ikke lige så god en overlevelse som dem, der bor andre steder. Det er ikke noget, som har noget med luften og vandet eller omgivelserne at gøre, men noget at gøre med de flytninger, man har i landet, lyder det fra forskeren.

Her kan du se det interaktive kort over gennemsnitlig levealder for hele landet.

Sådan ser middellevealderen ud i regionens kommuner:

Sådan ser levealderen ud fordelt på kommuner:

Faxe: 79,8
Guldborgsund: 78,9
Holbæk: 80,5
Kalundborg: 79,9
Lolland: 77,4
Næstved: 79,8
Odsherred: 79,2
Ringsted: 80,1
Slagelse: 79,2
Sorø: 79,3
Stevns: 80,6
Vordingborg: 78,7

Kilde: Danmarks Statistik

Nyhedsoverblik