For let at købe tobak: Ministerium og supermarkeder sætter ind overfor problemet

De ansatte skal være bedre til at spørge om ID, når unge vil købe tobak. Derfor går Sundhedsministeriet og en række supermarkedet sammen om problemet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er for let at købe tobak for unge under 18 år. 

Det skal der nu gøres noget ved, mener Sundhedsministeriet og en lang række supermarkedskæder og købmænd. 

Derfor har de indgået et nyt partnerskab. Her på TV ØST har vi tidligere dokumenteret, hvordan unge under 18 år nemt kan købe for eksempel tyggetobak. Selv om det er ulovligt. 

Branchen erkender nu, at id-kontrollen ikke fungerer godt nok. Derfor er Sundhedsministeriet, Coop, Dansk Supermarked og en lang række andre kæder og købmænd gået sammen for at sætte ind over for problemet. 

Selvom det er ulovligt at sælge tobaksvarer og herunder tyggetobak til unge under 18 år, kan 15 årige uden problemer købe tobak.

Ansatte skal uddannes bedre

”Ifølge loven er det ikke tilladt at sælge tobak til personer under 18 år. Alligevel har der været eksempler på, at unge under aldersgrænserne har købt tobak. Dermed står det klart, at der ikke alle steder foregår en systematisk ID-kontrol”

Sådan lyder det i partnerskabserklæringen, der foruden Sundheds- og Ældreministeriet og Dansk Erhverv har COOP, Dansk Supermarked, LIDL, REMA1000, 7 Eleven, Løvbjerg, Dagrofa, De Samvirkende Købmænd og Nærbutikkernes Landsforening som medunderskrivere.  

Helt konkret skal de ansatte blandt andet uddannes bedre - ligesom kontrollen skal øges. 

Partnerskabet er en del af en række tiltag, som regeringen har iværksat for at opfylde ambitionen om en røgfri generation af unge.