¨

Lavtlønnede får færre penge mellem hænderne

Foto: TV ØST

De lavtlønnedes indkomst kan ikke hamle op med inflationen. De færreste opdager det dog, siger forsker.

Danskerne - og særligt de offentligt ansatte - bliver fattigere dag for dag.

Nye beregninger fra FOA på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og Det Fælleskommunale Løndatakontor viser, at en dagplejer med fire fuldtidsbørn har oplevet et fald i reallønnen på 3,1 procent, mens en sosuhjælper har oplevet et fald i reallønnen på 1,9 procent på et år.

På samme måde har andre lavtlønnede faggrupper i det offentlige oplevet, at deres løn ikke kan holde trit med inflationen. Det skriver Fagbladet FOA, der udkommer torsdag.

Selv om en gennemsnitlig sosuhjælper årligt kommer til at mangle, hvad der svarer til 6000 kroner, vil det næppe komme til protester, som vi så under konflikten i 2008, vurderer Jørgen Stamhus, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.

- Der sker en skjult sænkning af lønnen. Hvis der stod mindre på lønsedlen, kunne folk blive sure og strejke. Men det er de færreste, der på samme måde opdager, at lønnen bliver udhulet af inflationen, siger han.

Lønningerne i det offentlige lider aktuelt under, at de er bundet sammen med lønnen i det private med den såkaldte reguleringsordning.

Når det private arbejdsmarked er i krise og har små lønstigninger, så udløser det også ganske små stigninger i det offentlige.

FOAs forbundsformand Dennis Kristensen er kritisk over for ordningen og fastslår, at reallønnen vil være i fokus under de kommende overenskomstforhandlinger.

- Vi skal have et skarpt blik på reallønnen, når vi skal forhandle overenskomst i 2013. Og et lige så skarpt blik på de privatansatte, som lige nu ser ud til at løbe fra os, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App