Lang næse til kærestepar

Kommuner har lavet fejl for millioner i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Men det er langt fra sikkert, at parrene kan få rettet fejlene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom landets kommuner lavet fejl for mindst 51,4 millioner kroner i sager om gensidig forsørgelsespligt for samlevende, er det ingen selvfølge, at de berørte par kan få rettet op på fejlene, skriver Avisen.dk. For deres klager kommer for sent, lyder meldingen fra Ankestyrelsen.

Kommunerne har været tvunget til at efterbetale trukken kontanthjælp, fordi deres afgørelser har vist sig at være så smækfulde af fejl, at de var ugyldige. Men det er langt fra alle kommuner, der har efterbetalt. Og det er langt fra alle berørte borgere i de kommuner, der er begyndt at efterbetale, som får en bid af kagen.

Og hvis de klager til Ankestyrelsen, er der en relativ stor chance for, at deres klage bliver afvist.

Avisen.dk har gennemgået 77 svar, som landets kommuner har fået besked på at indsende til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Gennemgangen viser blandt andet, at fem klagesager fra Faxe Kommune er blevet afvist af Ankestyrelsen. Begrundelsen er, at klagefristen er overskredet.

Lolland er en af de kommuner, der ikke har svaret STAR, men lederen af det lokale ydelseskontor oplyser, at kommunen har fået seks klagesager retur, fordi borgerne har været for sent ude.

Ti sager fra Aarhus Kommune ligger nu til behandling i Ankestyrelsen. Også her er klagefristen overskredet, så de risikerer med andre ord at blive afvist.

Borgere skal nemlig klage til Ankestyrelsen inden for fire uger, og det gør ingen forskel, at der har hersket stor forvirring i kommunerne i forhold til at fortolke reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

Ekspert: - Det ser sort ud
En ekspert vurderer, at det ser sort ud for de borgere, der for sent er blevet klar over, at der i flere kommuner er sket systematiske fejl.
- Som borger er du ikke undskyldt, fordi du ikke kender juraen. At myndighederne har været i tvivl om juraen og forvaltningen, hjælper dig ikke, når du klager. Ankestyrelsen har ret til at afvise klager med henvisning til, at klagefristen er overskredet, forklarer Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

De omdiskuterede regler om gensidig forsørgelsespligt for samlevende trådte i kraft i 2014. Mange borgere fik derfor en afgørelse i begyndelsen af året.

Problemet for mange borgere var, at STAR og Kommunernes Landsforening (KL) først udsendte henholdsvis et cirkulære og en redegørelse i marts 2015, der skar reglerne ud i pap.

Indtil da var mange kommuner i tvivl om, hvad der var op og ned i sager om gensidig forsørgelse. Det samme var borgerne. De fleste begyndte først at klage, da Avisen.dk satte fokus på problemet i begyndelse af 2015.

- Samfundet kan ikke forlange, at borgerne kender til systematiske fejl, som der er tale om i mange tilfælde. Det er urimeligt, at Ankestyrelsen afviser klager, fordi de er for sent på den. Det her er en skandale af dimensioner, og derfor vil det være rimeligt, at styrelsen behandler alle klager, siger arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen fra Enhedslisten til Avisen.dk.

 


Nyhedsoverblik