¨

Landmænd slipper for grønne krav

Foto: TV ØST

Regeringen har ikke fået gennemført et eneste af de store indgreb fra den 20 måneder gamle plan 'Grøn vækst', der skulle gøre dansk landbrug mere miljøvenligt.

Regeringen har ikke fået gennemført et eneste af de store indgreb fra den 20 måneder gamle plan 'Grøn vækst', der skulle gøre dansk landbrug mere miljøvenligt. Til gengæld har landmændene ifølge Politiken tirsdag allerede indkasseret næsten alle gevinsterne i 'Grøn vækst' - de har fået en skattelettelse på en halv milliard kroner om året, og landbrugsloven er ændret, så der er færre begrænsninger, når der gælder ejerskab og gårdenes størrelse.

Danmarks Naturfredningsforening kalder i Politiken planen »en gavebod« for landbruget. Oppositionen i Folketinget taler om et forløb, der -ikke er kønt-.

Ifølge 'Grøn vækst' skal der laves vand- og naturplaner, som kan skabe bedre vandmiljø og sikre naturen. Der skal etableres 10 meter brede bræmmer, hvor der ikke gødes og sprøjtes langs alle vandløb og søer, og der skal indføres højere afgift på sprøjtegifte og sikres lavere udslip af ammoniak til følsomme naturområder. Men landmændene er indtil videre sluppet for de grønne krav, skriver Politiken.

Mange af de nødvendige lovforslag er nemlig ikke blevet fremsat eller er gået i stå. Enten fordi grundlaget ikke var i orden eller på grund af modstand i Venstres folketingsgruppe.

En aftale mellem regeringen og kommunerne om, at der skal oprettes flere vådområder, er dog på plads, men der er endnu ikke sat konkrete projekter i gang. Og så er en tilskudsordning for biogas blevet forsinket, fordi den foreslåede tilskudsordning giver problemer med EU.

-Vi havde forventet et parallelt løb i de to ben, som 'Grøn vækst' bygger på - vækstinitiativer for landbruget og tiltag for natur og miljø. I stedet er alt det, der skal gavne landbrugets vækstvilkår, blevet gennemført, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Politiken.

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er på samme linje:

- Den balance, regeringen trods alt søgte i den oprindelige pakke, er tippet helt over til forureneren, siger hun til Politiken.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) nægter, at han har skabt en gavebod:

- Hvis du har fulgt lidt med i landbrugets kommentarer, så er der vist ikke nogen af dem, der har følt det som en gaveregn i 2010, siger han til Politiken.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App