Landmænd lider under langsom sagsbehandling (Video)

Ventetid hos kommunerne koster landmænd på Sjælland dyrt. I Holbæk har en landmand nu ventet i 13 måneder på en miljøgodkendelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Anders Olsen har det hele parat til at købe 85 nye køer. Staldplads og maskineri er klar, men han mangler en miljøgodkendelse - og at Holbæk Kommunes sagsbehandling af den kommer i gang, har han nu ventet på i 13 måneder.

[video:video_mangler:100107_landmand.flv]

-Jeg har kontaktet dem nogle gange. Sidste gang var for et par dage siden, og da lød det, at de ikke har kigget på min ansøgning endnu. Jeg er nummer 24 i bunken, og derfor skal jeg ikke regne med at der sker noget foreløbig, sagde de, siger Anders Olsen.

Med maskiner, der skal vedligeholdes, og banklån, der koster, så koster det ikke at producere den mælk, som Anders Olsen egentlig kan. Op mod en halv million om året, vuderer han.

- Så pressede, som vi er i øjeblikket og med de mælkepriser, så er det forskellen på om vi kører med underskud eller overskud, siger Anders Olsen.

Ifølge Landboforeningen Gefion, som er Danmarks største med 2500 medlemmer fordelt over hele Sjælland, står det specielt skidt til i Holbæk Kommune, men landmændene venter alt for længe overalt.

- Rigtig mange landmænd er klar, og bankerne siger, at de skal udnytte deres produktionskapacitet. Det må de bare ikke, fordi kommuner hænger med at levere miljøgodkendelserne, siger Morten Friis, der er afdelingsleder i Gefions miljøafdeling.

Ifølge Gefion tager det omkring et år at sagsbehandle en miljøgodkendelse - hvis altså kommunerne gik igang med at behandle sagerne, når de blev indleveret. Men det er det de færreste kommuner, der gør.

- Næsten ingen. Kun to kommuner på hele Sjælland, siger Morten Riis.

Den netop tiltrådte formand for Klima- og Miljøudvalget i Holbæk Kommune - John Harpøth fra Dansk Folkeparti - siger til TV2 Øst;

- En ventetid på 13 måneder umiddelbart lyder uholdbart, at det bør kunne gøres hurtigere. Han nu vil undersøge, hvordan sagsbehandlingen kan gøres mere effektiv.