Landmænd frygter nye miljøkrav

Landmænd landet over bliver presset ud af erhvervet, når regeringens plan Grøn Vækst fra sidste år nu træder i kraft. Det vil nemlig koste mange landmænd så store beløb årligt at efterleve de nye og meget høje miljøkrav, at de formentlig må lukke, skriver dagbladet Børsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Holdningen er, at dyrkningsrestriktionerne i planen Grøn Vækst dels rammer ved siden og dels vil lukke en stor del af dansk landbrug ned, fordi det bliver urentabelt at drive landbrug efter de nye krav.
- Det her kommer på det værst tænkelige tidspunkt for danske landmænd, der i forvejen er meget hårdt pressede. Grøn Vækst er et skridt på vejen til at lukke dansk landbrug ned,« siger Christian G. Castenskiold, der er formand for Bæredygtigt Landbrug.

Han driver en planteavlsbedrift på 450 ha ved Tuse Næs på Holbæk-egnen

Miljøbelastning flytter

- Vi er allerede bagud konkurrencemæssigt via dårligere rammevilkår og højere skatter og afgifter. Mange vil lukke, nogle vil flytte til Polen eller Tyskland, og eksport for mange milliarder vil forsvinde permanent fra Danmark. Og ved at lukke danske landbrug ned fjerner man ikke miljøbelatningen, men flytter den bare med produktionen til et af vore nabolande, siger Christian G. Castenskiold til avisen.

Har vi råd til miljø?

Grøn Vækst-planen stiller krav om, at landbruget reducerer kvælstofudledningen med 19.000 ton om året. De første 9000 ton er fastlagt via dyre krav om efterafgrøder, mens der stadig resterer usikkerhed om, hvordan de resterende 10.000 ton skal findes. Usikkerheden er også gift for erhvervet.

- Det er meget politisk ukorrekt at sige det, men politikerne bliver nødt til at spørge sig selv: Hvor meget miljø har vi råd til at ville satse på lige nu, mens der samtidig er en historisk hård økonomisk krise. Konsekvenserne for landbrugserhvervet er meget store og den samlede miljøeffekt står slet ikke mål med prisen,« siger Christian G. Castenskiold til Børsen.