Landbrugspraktikanter udnyttes

For lidt i løn, dårlige arbejdsforhold, og ligefrem vold, sexchikane og ydmygelser. Fagforbundet 3F kontaktes dagligt af landbrugspraktikanter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er ikke småting som landbrugspraktikanter udsættes for i Danmark.

Trusler om hug med spaden, sexchikane og forbud mod at tale med andre unge. Sådan lyder unge ukraineres oplevelser, når de kommer i praktik hos danske landmænd. 

Det fremgår af en liste, som ukrainske landbrugspraktikanter har lavet over de værste praktiksteder i Danmark. En liste, som P4 Sjælland er kommet i besiddelse af, og som inkluderer flere landbrug her i regionen.

Ifølge P4 Sjælland kom den nu 23-årige Olga Otenka i praktik hos en af regionens svinebønder, der blandt andet tvang hende til at gå med et papskilt i en kæde om halsen for at minde hende om at skifte sko mellem de forskellige svinestalde.

Fagforbundet 3F kontaktes dagligt af landbrugspraktikanter, der beder om hjælp. Her drejer det sig mest om proplemer med løn og dårlige arbejdsforhold. Men der er også sager om vold og sexchikane.

Viceformand i Landbrug og Fødevarer Niels Jørgen Pedersen vil nu indskærpe reglerne overfor sine medlemmer.

- Jeg vil gerne sætte mig ned sammen med 3F og se på, hvordan vi kan blive bedre til både at oplyse såvel de udenlandske praktikanter om deres rettigheder som landmændende om, hvordan man skal opføre sig, siger han. 

3F og Landbrug og Fødevarer sidder sammen i et fælles Godkendelsesudvalg, der udsteder praktikgodkendelser til de danske landmænd. Der er 3600 godkendte praktiksteder på landsbasis.