Lærere uden uddannelse: Flere læreruddannelser skal til yderområderne

SF og Socialdemokratiet vil have flere læreruddannelser til yderområderne. Og det hilser direktøren ved University College Sjælland velkommen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal skabes flere læreruddannelser i yderområder, hvor der er flest lærer uden læreruddannelse. 

Sådan lyder det fra både SF og Socialdemokratiet, skriver Jyllands-Posten. 

For der er nemlig stor forskel på, hvor godt folkeskoleeleverne klarer sig, alt efter hvilken kommune, man bor i. Lolland Kommune ligger blandt andet i bund med et karaktergennemsnit på 5,6

Og flere læreruddannelser i yderkommunerne synes Camilla Wang, direktør ved University College Sjælland, er en god idé. 

quote Lige nu ser vi altså en trend, som viser, at studerende gerne vil ud i yderområderne

Camilla Wang, direktør ved University College Sjælland

- Hvis man får det godt spredt, for der er selvfølgelig en eller anden grænse for, hvor mange yderkommuner, man kan have læreruddannelser i, siger hun til TV ØST.

- For det er et problem i Region Sjælland, at lærere ikke er uddannet.

Kæmpe stigning i ansøgninger i Vordingborg

Dette års kvote 2 havde University College Sjælland en kæmpe tilgang af ansøgere til læreruddannelsen i Vordingborg. Faktisk større end til Roskilde, påpeger Camilla Wang. 

- Så lige nu ser vi altså en trend, som viser, at studerende gerne vil ud i yderområderne og ikke nødvendigvis de store byer, siger hun. 

Hun nævner også, at man eksperimenterer med at etablere en læreruddannelse, hvor uddannelsen er mere praktisk orienteret. Her ansætter kommunen den studerende i en tredjedel lærerstilling, så det ikke er en ren SU-baseret uddannelse. 

Social arv og miljø

Dansk Folkeparti påpeger overfor Jyllands-Posten, at det ikke nødvendigvis er lærermanglen, der er skyld i de store forskelle i karakterer blandt kommunerne. De peger i stedet på elevernes sociale arv og miljø. 

- Der er jo ikke tvivl om, at børn har forskellig bagage. Og nogle børn har bare noget mere at kæmpe med end andre. Og det gør en forskel, siger Camilla Wang. 

- Men det gør også en kæmpe forskel, at ens lærer er uddannet, siger hun og tilføjer:

- Hvorfor skulle man ellers have en læreruddannelse?