Læger i oprør over ny plan for akutbiler

Læger skal ikke længere bemande akutbiler. Det besluttede udvalget for den præhospitale indsats i Region Sjælland her til eftermiddag. Det kan koste liv, lyder det fra lægerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag er der tre akutbiler her i regionen, som er bemandet med en læge. En, som kører fra Slagelse, en fra Holbæk og en, som er delt mellem Maribo og Vordingborg. Men det kan være slut nu. Udvalget for den præhospitale indsats sagde i dag ja til den nye plan for det akutte beredskab i Region Sjælland, og det kan komme til at betyde, at lægeakutbilerne skal afskaffes og erstattes af akutbiler bemandet med paramedicinere. Lægerne frygter, at det kan komme til at koste menneskeliv.

- Hvis man tager lægerne væk fra det præhospitale arbejde, så vil det helt sikkert medføre flere døde og flere med væsentligt forringet funktionsniveau, siger Henrik Roland Jensen, som er præhospital læge i Slagelse.

Ifølge lægernes egne tal, som stammer fra de logbøger, der bliver lavet i akutbilerne, har læger reddet mindst 169 liv i 2009. Det har de gjort ved intubation, som betyder at skabe frie luftveje. Det er en procedure, som læger kan udføre, men som paramedicinere ikke er uddannet i. Politikerne har taget deres beslutning blandt andet på baggrund af en opgørelse over to måneder i 2009 fra en enkelt af de lægebemandede akutbiler. I den periode er intubation blevet brugt tre gange.

- Nogle dage kører vi to ture. Andre dage kører vi 15 ture, så hvis man kun kigger på to måneder for en enkelt bil, så kan det umuligt være repræsentativt, siger Henrik Roland Jensen.

Regionsrådet skal tage den endelige beslutning om det akutte beredskab den 31. maj.

Se hvordan Jens Ravn (venstre), som er formand for udvalget for den præhospitale indsats, svarer på kritikken fra lægerne i vores udsendelse klokken 19.30.

 


Nyhedsoverblik