Læger forargede over souvenir-scanninger

Vordende mødre får i stigende grad foretaget såkaldte souvenir-scanninger. Forkasteligt, lyder det fra flere læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mon jeg får en dreng eller en pige? Hvordan kommer mit barn til at se ud? Nysgerrighed får vordende mødre til at opsøge privatklinikker, hvor de kan betale sig fra ekstra scanninger i graviditeten. For ca. 1500 kr. kan de få vished om kønnet og samtidig se, om den lille ny kommer til at ligne far eller mor.

Men, de såkaldte souvenir-scanninger eller hygge-scanninger vækker forargelse blandt læger.

Ann Tabor, der er professor i gynækologi og obstetrik ved Rigshospitalet, siger i dag til TV2 ØST, at gravide skal holde sig fra at få foretaget ekstra scanninger, udover dem, de i forvejen får tilbudt fra det offentlige i 11. og 20. uge.

- Ingen ved, hvad der sker, når et ufødt barn bliver scannet. Men, det er bevist, at temperaturen inde i maven stiger ved en scanning. Og skal der så bruges ekstra tid på at finde et godt profilbillede, hvor man scanner rundt på barnets hoved, så er der reelt ingen, der ved, om det kan være skadeligt for barnet, siger Ann Tabor.

Overlæge Lars Bolvig, der er næstkommende formand for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab, lægger afstand til et scannings-tilbud, som forretningen BabySam har givet gravide. Det bekymrer ham, at det foregår i en butik, siger han til Ekstra Bladet.