Læger advarer stædige regionspolitikere

Flertallet i Region Sjælland vil holde fast i den udskældte sygehusplan, selvom minister ikke vil give penge. Tænk på borgerne og lav planen om, siger læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Borgerne i Region Sjælland risikerer at stå tilbage med forældede sygehuse og nedslidte operationsstuer, når regeringen i februar fordeler de første af sine sygehusmilliarder. Det frygter lægerne i Region Sjælland.

Et flertal af politikerne på regionsgården i Sorø står nemlig fast på deres udskældte sygehusplan - også selvom det betyder, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til februar sender de fleste af regeringens sygehusmilliarder til Jylland og Fyn.

En risiko som blandt andre næstformand i Region Sjælland Allan Kjærgaard-Pedersen (S) er villig til at løbe:

- Vi har lavet en rigtig god sygehusplan, som tager hensyn til borgerne, og som har opbakning fra 40 ud af 41 medlemmer af regionsrådet. Hvis regeringen alligevel vil udsulte os, så sker det på regeringens ansvar, og så må sundhedsministeren forklare sig over for befolkningen, siger Allan Kjærgaard-Pedersen.

Han mener, at regeringen er godt i gang med at tromle hen over det regionale selvstyre. Samme melding kom fra regionsformand Kresten Ebbensgaard (V), efter at regeringens ekspertudvalg torsdag gav regionen masser af kritik og meget få penge til nye sygehuse.

Ifølge eksperterne er regionens sygehusplan alt for uambitiøs i forhold til at lukke skadestuer og samle den specialiserede behandling på ét supersygehus i regionen. Derfor har regionen kun fået 300 millioner kroner i stedet for de ønskede seks milliarder til modernisering af sygehusene.

Regionens læger opfordrer nu politikerne til at besinde sig og lytte til kritikken. Ellers risikerer borgerne på længere sigt at stå tilbage uden ordentlige sundhedstilbud, mens lægerne flygter til bedre arbejdsforhold i naboregionerne, siger formanden for Lægeforening Sjælland, Carl Johan Erichsen.

- Regionspolitikerne bliver nødt til at sluge nogle kameler. Hvis de ikke får penge til at modernisere sygehusene i regionen, vil der hverken være et ordentligt tilbud til borgerne eller til dem, der skal arbejde på sygehusene. Så vil vi kun kunne klare patienter med basale problemer i Region Sjælland, mens alle andre skal sendes til Region Syddanmark eller Region Hovedstaden, siger Carl Johan Erichsen.

I modsætning til regionspolitikerne mener han ikke, det er et problem, at borgerne får længere til sygehuset. Med hurtigere ambulancer og flere lægehuse i yderområderne er der ikke noget at være bange for, siger Carl Johan Erichsen.

Alle partier på nær Enhedslisten stemte for sygehusplanen, men kritikken gør indtryk på De Radikale.

- Nu skal vi først høre, hvad sundhedsministeren kommer frem til, men vi skal ikke være dumsmarte. Vi har kun de penge, vi får fra regeringen, og vi kan ikke nøjes med et udpint sundhedsvæsen i Region Sjælland. Men vi skal tænke os om i forhold til borgerne og de mange tusind medarbejdere på sygehusene, siger Ingelise Hansen (R), der er næstformand i Region Sjælland.

/ritzau/