¨

Lægen skal tættere på patienterne

Foto: TV ØST

Flere patienter skal skånes for lange transporttider. I stedet skal lægen komme til dem, lyder et forslag fra Dansk Folkeparti i Kalundborg.

Lægen skal flytte sig frem for patienten. Det er tanken bag et forslag fra Lolland og Kalundborg kommuner, som ønsker at få flere behandlingstilbud i deres sundheds- og akuthuse.

Lene Hartmann Brodersen fra Kalundborg er diabetespatient. Hun går til kontrol i Sundhedshuset i Kalundborg, men af og til skal hun helt til Næstved og Køge sygehuse, og det foregår med flextrafik.

- Det tager mellem to og tre timer hver vej, og det er langt, når man har ondt i benet, siger hun til DR Sjælland.

Bedre kvalitet

Men langt flere patienter som Lene Hartmann Brodersen skal skånes for den lange transport. Det mener formand for Kalundborg kommunes ældre- og sundhedsudvalg Peter Jacobsen (DF).

Efter sygehuslukningerne i Nakskov og Kalundborg er der åbnet Sundheds- og akuthuse. De tilbyder allerede i dag medicinsk ambulatorium, men de to kommuner ønsker at få endnu flere behandlingstilbud ud som f.eks. kemobehandling, dialyse og smertebehandling.

- Vi vil gerne skabe mere livskvalitet for vores borgere. Hvis de ikke skal transportere sig så langt giver det bedre kvalitet og mindre ulighed i sundhed, siger formand for Kalundborg kommunes ældre- og sundhedsudvalg Peter Jacobsen (DF) til DR Sjælland.

En del af sygehusplan 2010

Etableringen af Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter skete på baggrund af Region Sjællands sygehusplan 2010, hvor Kalundborg Sygehus og Nakskov Sygehus blev nedlagt.

En bevilling fra Sundheds- og Indenrigsministeriet sikrede, at visionen om et sundhedscenter i Nakskov og et sundheds- og akuthus i Kalundborg blev til virkelighed.

Positiv sundhedsminister

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er positiv overfor forslaget om mere behandling i landets sundhedshuse, efter at Lolland og Kalundborg kommuner har henvendt sig til Sundhedsministeren med idéen. Den ligger i god tråd med planerne om mere regional lighed i sundhedsvæsenet.

- Flere gode tilbud til borgerne i de lokale sundhedshuse lyder som en spændende idé, siger ministeren til DR sjælland.

Sophie Løhde siger desuden, at hun gerne vil skabe et mere sammenhængende og nært sundhedsvæsen, hvor alle danskere - uanset bopæl - har adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet. Også uden for sygehusene.

800 millioner kroner til læge- og sundhedshuse

Regeringen har af samme grund nedsat et udvalg sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, som er i gang med at se på, hvordan det kan styrkes.

Den tidligere VK-regering stod bag den særlige akutpulje, som støttede sundhedshuset i Kalundborg. Baggrunden var netop, at sundhedshuse kan give nogle stærke faglige fællesskaber, hvor man kan udnytte en lang række ressourcer fra de forskellige sundhedspersoner, som arbejder der.

- Det er blandt andet derfor, at den nuværende regering har afsat en pulje på 800 millioner kroner til at etablere moderne læge- og sundhedshuse, forklarer ministeren i et brev til DR Sjælland.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App