Lægen skal tættere på patienterne

Flere patienter skal skånes for lange transporttider. I stedet skal lægen komme til dem, lyder et forslag fra Dansk Folkeparti i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lægen skal flytte sig frem for patienten. Det er tanken bag et forslag fra Lolland og Kalundborg kommuner, som ønsker at få flere behandlingstilbud i deres sundheds- og akuthuse.

Lene Hartmann Brodersen fra Kalundborg er diabetespatient. Hun går til kontrol i Sundhedshuset i Kalundborg, men af og til skal hun helt til Næstved og Køge sygehuse, og det foregår med flextrafik.

- Det tager mellem to og tre timer hver vej, og det er langt, når man har ondt i benet, siger hun til DR Sjælland.

Bedre kvalitet

Men langt flere patienter som Lene Hartmann Brodersen skal skånes for den lange transport. Det mener formand for Kalundborg kommunes ældre- og sundhedsudvalg Peter Jacobsen (DF).

Efter sygehuslukningerne i Nakskov og Kalundborg er der åbnet Sundheds- og akuthuse. De tilbyder allerede i dag medicinsk ambulatorium, men de to kommuner ønsker at få endnu flere behandlingstilbud ud som f.eks. kemobehandling, dialyse og smertebehandling.

- Vi vil gerne skabe mere livskvalitet for vores borgere. Hvis de ikke skal transportere sig så langt giver det bedre kvalitet og mindre ulighed i sundhed, siger formand for Kalundborg kommunes ældre- og sundhedsudvalg Peter Jacobsen (DF) til DR Sjælland.

En del af sygehusplan 2010

Etableringen af Nakskov Sundhedscenter og Kalundborg Sundheds- og Akuthus samt Lægecenter skete på baggrund af Region Sjællands sygehusplan 2010, hvor Kalundborg Sygehus og Nakskov Sygehus blev nedlagt.

En bevilling fra Sundheds- og Indenrigsministeriet sikrede, at visionen om et sundhedscenter i Nakskov og et sundheds- og akuthus i Kalundborg blev til virkelighed.

Positiv sundhedsminister

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) er positiv overfor forslaget om mere behandling i landets sundhedshuse, efter at Lolland og Kalundborg kommuner har henvendt sig til Sundhedsministeren med idéen. Den ligger i god tråd med planerne om mere regional lighed i sundhedsvæsenet.

- Flere gode tilbud til borgerne i de lokale sundhedshuse lyder som en spændende idé, siger ministeren til DR sjælland.

Sophie Løhde siger desuden, at hun gerne vil skabe et mere sammenhængende og nært sundhedsvæsen, hvor alle danskere - uanset bopæl - har adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet. Også uden for sygehusene.

800 millioner kroner til læge- og sundhedshuse

Regeringen har af samme grund nedsat et udvalg sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner, som er i gang med at se på, hvordan det kan styrkes.

Den tidligere VK-regering stod bag den særlige akutpulje, som støttede sundhedshuset i Kalundborg. Baggrunden var netop, at sundhedshuse kan give nogle stærke faglige fællesskaber, hvor man kan udnytte en lang række ressourcer fra de forskellige sundhedspersoner, som arbejder der.

- Det er blandt andet derfor, at den nuværende regering har afsat en pulje på 800 millioner kroner til at etablere moderne læge- og sundhedshuse, forklarer ministeren i et brev til DR Sjælland.


Nyhedsoverblik