Lægeformand: Mere fokus på patientkontakt

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Michael Dupont, vil have mere fokus på patientkontakten og efterlyser faste rutiner for uddannelse, efter at en 14 måneder gammel dreng døde efter flere læge- og hospitalsbesøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske læger skal være bedre til at læse deres patienter. Det mener formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Michael Dupont.

  - Det handler om uddannelse og at have mere fokus på patientkontakten. Når man har en sag som denne, så kører den i Patientklagenævnet og andre steder, men hvad lærer resten af os af det? Måske man skulle prøve i højere grad at bruge sagerne til noget mere struktureret læring, hvor man diskuterer, hvordan vi kan blive bedre til at fange signalerne fra patienterne. Også dem der ikke er så velformuleret og insisterende, siger Michael Dupont. til Ritzau.

I november sidste år døde den 14 måneder gamle Christian efter at have slugt et knapbatteri. Gennem to uger opsøgte forældrene 11 forskellige læger, der alle afviste mistanken. Efter et kort msygdomsforløb døde Christian, fordi batteriet havde ætset hul på hans spiserør og hovedpulsåre.

For at undgå kommende sager foreslår Michael Dupont at lave et analyserende system, der tager udgangspunkt i tidligere patienter.

  - Man skal lægge et system ind som en rutine til alle, der har patientkontakt, hvor man en gang om året analyserer årets sager på afdelingerne. Hvad er gået galt, og hvad kan vi gøre for at forhindre det fremover. Men det er livslang læring, så det er noget skal være fokus på hele tiden, siger PLO's formand.

I april sidste år døde en tysk kvinde foran Ringkøbing Sygehus, efter at manden forgæves havde forsøgt at bede om
hjælp. Han blev henvist til vagtlægen, men var ikke klar over, hvordan han skulle kontakte lægen. Halvanden time senere var konen død.