¨

Kvinder undervurderer rygning

Foto: TV ØST

Over en tredjedel af danske kvinder ved ikke, at rygning er den hyppigste årsag til hjertekarsygdomme, skriver Berlingske Tidende. Nu vil Hjerteforeningen have mere og bedre oplysning om risiciene.

»Hvorfor skulle det ske for mig?«

Sådan tænkte den dengang 47-årige Helle Kromann fra Holbæk. Hun var i god form, dyrkede masser af motion og spiste sundt. Men hun røg også op mod 20 cigaretter om dagen igennem 32 år.

I julen 2009 havde cigaretterne nær taget livet af hende. Under en løbetur blev Helle pludselig ramt af en blodprop i hjertet.

Undersøgelse gav skræmmene resultater

Hvert år dør 8000 danske kvinder af en hjertekarsygdom, og mindst 3000 tilfælde er direkte forbundet med rygning. Samtidig har ny forskning netop dokumenteret, at kvindelige rygere har 25 procent større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme end mandlige.

Derfor har Hjerteforeningen foretaget en undersøgelse om kendskabet til risikoen ved rygning blandt danske kvinder.

 - Typisk mener kvinder, at åreforkalkningssygdomme skyldes overvægt, og mange tror, at et mindre vægttab vil ændre betydeligt på risikoen for at udvikle en hjertekarsygdom. Men det er faktisk ni gange så farligt at ryge, som at have lidt ekstra kilo på sidebenene,« fortæller formanden i Hjerteforeningen Peter Clemmesen til Berlingske.

 

Ny kampagne skal redde liv

I Hjerteforeningen håber man, at mere oplysning om problemet kan være med til at redde danske kvinder fra en for tidlig død og starter derfor i denne uge kampagnen »Elsk Hjertet«, som skal sætte fokus på farerne ved rygning.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App