¨

Kvinder først i køen til værnepligt

Foto: TV ØST

En fjerdedel af pladserne til værnepligtige reserveres til piger og til unge mænd, der har trænet sig til god form. Ventetiden på at blive indkaldt er halvandet år og værnepligten er forlængst i praksis afløst af frivillighed, skriver Berlingske.

Mens resten af samfundet stadig diskuterer, om kvinder skal tildeles kvoter til eksempelvis bestyrelser i erhvervslivet, gør forsvaret kort proces og giver fra midten af næste år kvinder fortrinsret til 25 procent af pladserne som værnepligtig. De skal dele pladserne med unge mænd, der har trænet sig til en særlig god fysisk form.

Ifølge Forsvarets Rekruttering er beslutningen om at sætte kvinderne forrest i den halvandet år lange kø til at aftjene værnepligt frivilligt resultatet af sidste forsvarsforlig. Heri besluttede forligspartierne - alle partier minus Enhedslisten - at særligt motiverede unge skal have fortrin til de kun 4.800 pladser til værnepligtige, der bliver til rådighed i 2012 og fremefter. Det har forsvaret konkretiseret til, at forsvaret skal søge at øge andelen af kvinder, oplyser oberstløjtnant Frank Mathiassen.

Mænd får også tilbud
Kvinder, der ikke er tvunget til at aftjene værnepligt, men skriver kontrakt frivilligt, anses per definition som særligt motiverede. Den samme mulighed for at komme forrest i køen tilbydes også til unge mænd, som inden de møder til session på Forsvarets Dag har bragt sig i god fysisk form og som kan bestå en fysisk prøve. Dem, der til februarsessionen i 2012 klarer prøven, kan få lov til at aftjene værnepligt allerede fra august næste år. Prøven tilbydes også kvindelige ansøgere. Formålet er ligesom for mændenes vedkommende at nedbringe antallet, der forlader værnepligten i utide på grund af dårlig fysisk form.

- Det synes vi jo er rigtig ærgerligt, når vi nu gerne vil give dem en god oplevelse i forsvaret, siger han.

 Frank Mathiassen tilføjer, at når kvinder og nogle af de unge mænd får en fortrinsret til at aftjene værnepligt hurtigt, må andre naturligvis vente endnu længere end i dag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App