Kun råd til halvdelen af nye supersygehuse

Der er kun penge til halvdelen af regionernes projekter for nye akutsygehuse, viser en opgørelse. Det er regeringens egen skyld, siger regionernes formand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kampen mellem regionerne om de sidste af regeringens milliarder til nye akutsygehuse kommer sandsynligvis til at
betyde, at regionerne må skære halvdelen af planerne væk. Det skriver Dagens Medicin.

Regeringens ekspertpanel for sygehusinvesteringer med Erik Juhl i spidsen mangler at fordele 15 milliarder kroner ud af 40 milliarder kroner. Udvalget har nu modtaget alle fem regioners ansøgninger til sidste del af puljen.

Ifølge en opgørelse fra Dagens Medicins vil regionernes byggeplaner med blandt andet nye supersygehuse i Gødstrup ved Herning, i Køge, i Hillerød og ved Bispebjerg Hospital i København koste det dobbelte af de 15 milliarder kroner -29,5 milliarder kroner.

Ifølge regionernes formand, Bent Hansen (S), måtte det forventes, at regionerne har søgt om så mange penge.

Baggrunden er, at regeringen og ekspertpanelet har bedt Region Sjælland og Region Hovedstaden om at ændre deres oprindelige sygehusplaner. Derfor planlægger de nu nye supersygehuse i Køge og Hillerød.

- De har bedt om ambitiøse projekter, og det har de fået. Derfor bliver regeringen også nødt til at være mere pragmatisk end at holde stædigt fast på de 40 milliarder kroner. Der er udpeget 18 akuthospitaler i landet. Jeg håber, at regeringen erkender, at her skal der investeres, siger Bent Hansen til bladet.

Af den samlede pulje på 40 milliarder kroner til nyt sygehusbyggeri skal regionerne selv finansiere de 15 milliarder kroner. Det svarer til godt en tredjedel af beløbet, som regionerne skal skrabe sammen gennem salg af gamle sygehusmatrikler og besparelser ved sammenlægninger.

/Ritzau/