Kulturminister: Staten skal ikke holde liv i forsamlingshuse

Hvis de små forsamlingshuse skal overleve, så er der brug for en håndsrækning fra Christiansborg. Det mener foreningen Danske Forsamlingshuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Forsamlingshusene er ikke i så høj kurs, som de har været, og derfor må mange af dem dreje nøglen om.

Antallet af forsamlingshuse er faldet fra cirka 1.800 i 1950'erne til cirka 1.100 i dag.

Danske Forsamlingshuse ønsker derfor, at forsamlingshusene kommer på en kommende finanslov, så der bliver råd til at renovere de gamle huse og gøre dem mere attraktive. Men det afviser kulturminister Bertel Haarder (V). Det skriver DR Syd.

- Jeg synes, det strider mod forsamlingshusenes ide. Og vi skal passe på, at vi ikke får for mange ting, som staten skal holde i live. Det værste er, hvis et forsamlingshus bevares, bare fordi der er statsstøtte. Det er der jo ingen grund til, siger Bertel Haarder til stationen.

For, hvis der ikke er lokal opbakning, så er der ikke nogen grund til at bevare et forsamlingshus, mener ministeren:

- Det er jo kun noget værd, hvis det bliver brugt. Der er selvfølgelig nogen, der skal stå for det, der skal laves lidt kaffe og så videre. Men det hele afhænger jo af, om det bliver brugt, siger Bertel Haarder.

Derfor bør der ydes en lokal indsats, hvis et lukningstruet forsamlingshus skal bevares.

- Man kan udbyde forsamlingshuset som et lille aktieselskab, man kan lave en lille indsamling til forsamlingshuset, eller man kan blive enige om, at nu vil man til at bruge forsamlingshuset noget mere til eksempelvis fester og politiske møder, siger Bertel Haarder til DR Syd.

Og det kan godt lade sig gøre, mener kulturministeren, der har et konkret eksempel fra det jyske.

- Ved Mariager Fjord har der været en kro billigt til salg, så købte de lokale borgere aktier i kroen. Derefter har man sat den i stand, og jeg har lige besøgt den her i sommer. Og jeg er vildt imponeret over, hvor meget man har fået ud af de få penge. Og hvor meget kroen faktisk bliver brugt, siger han.

Også i landsbyen Kastager på Lolland tog lokale frivillige fat for at redde deres forsamlingshus. Med penge, der blev samlet ind til banko, fik huset en storstilet renovering.  Og med byens indbyggere for roret af driften er stedet gået hen og blevet en forretning med overskud.


Nyhedsoverblik