Kulden giver travlhed: Biler i hundredevis skal have hjælp til at starte

Frosten har de sidste par dage givet ekstraordinær travlhed hos Falck. Bilbatterier i hundredevis giver nemlig op i kulden, og bilen kan derfor ikke længere starte selv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring 300 bilejere i vores område har mandag haft besøg af Falck eller SOS Dansk Autohjælp, fordi deres bilbatterier er stået af i kulden, og bilen derfor nægtede at starte.

- Der er simpelthen så travlt i dag. Der er dobbelt så mange opgaver som på en almindelig travl dag, fortæller Sara Lund fra Falcks vagtcentral i Smørum, der koordinerer indsatsen på hele Sjælland. Hun oplyser, at selskabet mandag har haft 45 biler indsat i kampen mod døde bil-batterier i region Sjælland, og at 100 biler fortsat står i kø.

Samlet set har omkring 300 kunder hos de to selskaber haft behov for hjælp på grund af døde bilbatterier. Dertil kommer de andre sne-relaterede opgaver.

- Sjælland er det værst ramte område, fordi der både har været meget fugtigt og har været hård frost, siger Anette Junker fra SOS Dansk Autohjælp.

Værste frost i Tølløse

I vores område blev rekorden for vinteren natten til mandag målt i Tølløse, hvor kviksølvet i termometeret kom ned på minus 16 grader.

Batteriproblemerne rammer typisk slidte bilbatterier, der ikke er ladet helt op.

Batterierne mister nemlig op til 50 procent af deres almindelige kapacitet i frosten.

Det kan du selv gøre

Ud over at skifte batteriet eller købe udstyr til at lade batteriet op selv, kan det være en god ide at køre en længere tur med bilen dagen før, hård frost rammer. Så bliver batteriet nemlig ladet helt op og har mere at stå imod med i kulden. Samtidig er det en god ide at sørge for, at bilen ikke står stille flere dage i træk i vintervejret.

Hvis skaden dog er sket, og bilen ikke vil starte, så kan man på nogle biler tænde bilradioen i nogle minutter, før man igen prøver at tænde motoren. Det kan nogle gange sparke liv nok i batteriet til at motoren kan tændes.