Kriminolog: Svært at spotte radikaliserede asylansøgere

En radikaliseringsekspert mener ikke, at 50 mistanker om radikaliserede asylansøgere er overraskende. Det siger ikke noget om, hvordan det står til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På landets asylcentre har personalet sendt 50 indberetninger siden november 2015 til Udlændingestyrelsen om mulige radikaliserede asylansøgere.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Men det tal overrasker ikke radikaliseringsekspert og kriminolog Kasper Fisker.

- Det siger ikke noget præcist om, hvor mange af de her asylansøgere, der rent faktisk er radikaliserede, siger han og tilføjer:

- Indberetningerne er foretaget på baggrund af en bekymring hos personalet på asylcentrene, bekymrede landsmænd eller øvrige beboere, og det er godt nok med den første bekymring. Men det er ikke sikkert, der er noget i det, og man kan i hvert fald ikke sige alene på den baggrund, at folk er radikaliserede.

Mangel på historik

Ifølge Kasper Fisker er det enormt svært at spotte, om en asylansøger er radikaliseret – selv for de myndigheder, der skal undersøge indberetningen efterfølgende.

- Det er afsindig svært at undersøge radikalisering hos asylansøgere, fordi vi ikke har noget historik på dem. Vi ved ikke, under hvilke vilkår de er vokset op. Vi ved ikke, om de har haft tilknytning til en terrorgruppe før, og vi ved ikke, hvad de har med sig i bagagen, siger han.

Han understreger, at man ikke skal frygte, at der er en trussel mod Danmark, fordi der er 50 indberetninger om mulig radikalisering.

- Vi kan ikke sige noget om, hvor stor truslen er på baggrund af indberetningerne, for der er mange af de her mennesker, som reagerer anderledes, fordi de har krigstraumer, siger han.

Han henviser til et eksempel fra Børnecenter Vester Thorup i Nordjylland, hvor en dreng har ”halshugget” en bamse, han har taget fra sin lille bror.

- Det betyder jo ikke nødvendigvis, at han er radikaliseret. Det er et udtryk for, at han har taget noget af den opførsel med, som de voksne havde i det IS-kontrollerede område, han kommer fra.

Fornuftigt at indberette

Kasper Fisker mener dog, at det virker til, at personalet griber rigtigt ind, når de indberetter deres oplevelser til Udlændingestyrelsen.

- Det vidner om, at de har indberettet de ting, som de er blevet bedt om – nemlig ekstremistisk adfærd, som for eksempel at forherlige terror, støtte terrorgrupper eller lægge andre minoriteter for had. Det er fornuftigt, slutter han.

To asylcentre i vores område har sendt indberetninger til Udlændingestyrelsen. Der er tale om Center Anneberg i Nykøbing Sjælland og asylcentret på Havneskolen i Rødby.


Nyhedsoverblik