Kriminalforsorgen: Der mangler betjente til overfyldte fængsler

De regionale arresthuse var overbelagt i hele 2018, og det lader til at fortsætte, vurderer Kriminalforsorgen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inden Maribo Arrest måtte lukke, fordi der var hårdt brug for fængselsbetjentene andre steder, var der så mange indsatte, at flere af dem måtte sove på bordtennisbordet i opholdsrummet.

Det samme billede tegnede sig i arresterne i resten af regionen.

Ringsted, Holbæk, Slagelse, Kalundborg og Nykøbing Falster Arrester kæmpede alle med flere fanger, end der var plads til. Og i Næstved havde de på et tidspunkt tre fanger siddende i kondirummet.

Generelt var det svært at finde ledige celler i de danske fængsler sidste år.

quote Vi mangler betjente, og vi arbejder enormt hårdt på at skaffe betjente

Rasmus Andersen, direktør for Kriminalforsorgen på Sjælland og Lolland-Falster

Nye tal fra Kriminalforsorgen, driver de danske fængsler og arresthuse og fører tilsyn med dømte uden for fængslerne, viser, at 99,5 procent af fængselscellerne i gennemsnit var i brug i 2018, og i 31 ud af årets 52 uger var der en belægning på 100 procent.

Ifølge Rasmus Andersen, direktør for Kriminalforsorgen på Sjælland og Lolland-Falster, er forklaringen bag det høje antal indsatte simpel.

- For det første kommer der flere i fængslerne og for det andet har Folketinget vedtaget en række strafskærpelser, der gør, at folk sidder der længere tid. Det bringer alt andet lige antallet af mennesker, der sidder i fængsel og arresthuse, op, fortæller Rasmus Andersen.

GENNEMSNITSBELÆG I 2018

  • Holbæk Arrest: 104 %
  • Kalundborg Arrest 105 %
  • Ringsted Arrest: 105 %
  • Roskilde Arrest: 103 %
  • Maribo Arrest: 101 %
  • Næstved Arrest: 107 %
  • Slagelse Arrest: 102 %

 

Kilde: Kriminalforsorgen.

Hvad mangler I?

- Vi mangler betjente. Det er sådan set det, der er vores problem. Vi mangler sådan set ikke mursten, vi har adskillige arresthuse og faciliteter stående tomme. Vi mangler betjente, og vi arbejder enormt hårdt på at skaffe betjente. Dels ved optag på vores betjentskole og dels ved at frigøre betjente fra de opgaver, de har i dag. Vi har en række betjente, der har varetaget andre funktioner i Kriminalforsorgen, i IT, i forhold til beskæftigelse. Vi prøver hele tiden at frigøre nogle af dem. Så reelt har vi bragt antallet af betjente op i 2018 i forhold til tidligere, svarer Rasmus Andersen

Bruger skolestuer til indsatte

Det er et problem, der har været kendt et godt stykke tid. Hvorfor sker der ikke noget, når nu I har gjort noget for at ændre på det?

quote Vores belæg svinger op og ned bare på en uge

Rasmus Andersen, direktør for Kriminalforsorgen på Sjælland og Lolland-Falster

- Det gør der også. Jeg tror bare ikke, man kan opleve det rigtigt. Nu står vi lige ved siden af et arresthus, hvor der typisk er to mand i døgnvagter, og de bliver ikke hverken flere eller færre af, at der er overbelæg, og vi er nødt til at bruge skolestuer og alle mulige andre lokaler til indsatte i en periode. Vores belæg svinger op og ned bare på en uge, og det betyder også, at den buffer, vi havde i den periode, hvor der ikke var så mange, der er vi nu nødt til at bruge de lokaler. Det er selvfølgelig hårdt, når man kun er to betjente, og det er et pres for dem. Vi prøver at afhjælpe det ved at finde alle de steder, hvor vi kan frigøre betjente eller få andre til at udføre de job, som betjentene er tynget af i nogle sammenhænge, svarer Rasmus Andersen.

Arresthus
Læs også
Sov på bordtennisborde og i kondirum:
Fængsler og arrester var overfyldt hele sidste år
Arresthus
Læs også
Sov på bordtennisborde og i kondirum:
Fængsler og arrester var overfyldt hele sidste år

Hvad vil I helt konkret gøre for at få det her tal nedbragt?

- Vi har en forventning om et relativt stort optag på vores skole for fængselsbetjente i 2019. Vi tager relativt store hold ind. Det første hold her i januar tyder godt, og vi regner med, at vi i alt på transportbetjente og fængselsbetjente tager omkring 250 ind i år. Og det skulle gerne være sådan, hvor 2019 bliver det år, hvor fængselsbetjentantallet vender. Det ser det ud til at være for os. Det er det afgørende.

Hvad kan man ellers gøre?

Det er det helt afgørende tiltag, det er et spørgsmål om betjente. For hvis vi får betjente nok, så har vi som sagt også mursten nok til at arbejde med det her.

Bliver ved i resten af 2019

Fængselsforbundet kritiserer den måde, det er blevet håndteret på, og at der ikke er blevet lyttet godt nok til de ansatte. Hvad siger du til det?

quote Det er bare hårdt lige nu, og det bliver formodentlig ved i resten af 2019

Rasmus Andersen, direktør for Kriminalforsorgen på Sjælland og Lolland-Falster

- Det er jeg både enig og uenig i. Jeg er enig i, at i nogle tilfælde har vi været nødsaget til at gribe til nogle meget hurtige løsninger. Men ellers har vi løbende haft dialoger, både med de konkrete ansatte og med tillidsfolkene derude i forhold til de løsninger, vi er nødt til at vælge. Og de er ikke altid gode, det er ubehageligt at stå i Storstrøm Fængsel og være på vagt, og så opdager man, at der er så mange syge, at man er nødt til at blive der. Det er ikke sjovt. Det prøver vi så vidt muligt at undgå, vi nedjusterer, vi lukker på nat, så de indsatte sidder længere tid indespærret i deres celler i stedet for at give dem beskæftigelse. Det er bare hårdt lige nu, og det bliver formodentlig ved i resten af 2019, men så kan vi godt se lys for enden af tunnelen, svarer Rasmus Andersen og tilføjer:

Storstrøm Fængsel
Læs også
Drabsforsøg i Storstrøm Fængsel: Indsat stukket i hals og hoved
Storstrøm Fængsel
Læs også
Drabsforsøg i Storstrøm Fængsel: Indsat stukket i hals og hoved

- Jeg tror ikke, det er tilfredsstillende for nogen, at det er sådan, det har udviklet sig. Vi har bare ikke kunnet forudse det på en måde, så det var muligt at gøre noget ved det på forhånd før nu.


Nyhedsoverblik