Krigsveteraner skuffede efter møde med minister

En regel spænder ben for, at mange krigsveteraner kan få anerkendt posttraumatisk stresssyndrom som arbejdsskade. Et møde med ministeren endte uden nyt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi er meget skuffede og ved at miste tålmodigheden, siger krigsveteran Thomas Bøje Frederiksen, som bor i Fuglebjerg og som har fået konstateret posttraumatisk stresssyndrom (PTSD).

I går havde beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (Soc.dem.) nemlig indkaldt de utilfredse krigsveteraner til et møde, men hun havde ikke noget nyt at berette om den regel, som veteranerne vil have afskaffet.

Mén kan komme sent
Krigsveteranerne kalder den "6-månedersreglen", og den indebærer, at hjemvendte soldater skal have været til læge med symptomer på posttraumatisk stresssyndrom inden for de første seks måneder, efter de kom hjem. Tager de først til lægen med symptomerne senere, kan de ikke få PTSD anerkendt som en arbejdsskade ved Arbejdsskadestyrelsen og kan dermed ikke få erstatning.

En rapport fra SFI fra sidste år indikerer, at risikoen for psykiske mén muligvis er langsigtet, idet køb af medicin mod psykiske sygdomme først viser sig en årrække efter udsendelse (medianen er 5 år efter første udsendelse og 3 år efter seneste).

- Vi vil have afskaffet den regel nu. Vi har ikke tålmodighed til det her. Der er så mange svage krigsveteraner, som ikke kan klare presset mere, og som bliver slået ud af, at ministeren ikke gør noget, siger Thomas Bøje Frederiksen til TV2 ØST.

Minister venter på redegørelse
Ifølge Thomas Bøje Frederiksen fortalte ministeren, at hun venter på en redegørelse omkring problemet med soldater, der først får konstateret PTSD efter de seks måneder.

- Ind til den redegørelse ligger klar, kan hun ikke foretage sig noget som helst, siger Thomas Bøje Frederiksen og fortsætter:

- Vi frygter jo, at det her trækker i langdrag, og at den redegørelse måske først ligger klar efter sommerferien, og så går der jo lang tid, inden den regel måske bliver fjernet.