Krigsveteraner mister tålmodigheden

En ny lov, der skal sikre krigsveteraner særlige rettigheder, trækker i langdrag. Foreningen for danske krigsveteraner, De Blå Baretter, mener at politikkerne skal rubbe neglene, da antallet af hjemvendte soldater med krigstraumer er stigende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Formanden for de danske soldatervetaraner, Bjarne Hesselberg, er ved at miste tålmodigheden med Forsvarsministeriet. Han er tidligere brigadegenneral, og har blandt gjort tjeneste på Balkan. Han mener, at Danmark i sammenligning med lande som Frankrig, Holland og USA lader sine hjemvendte soldater i stikken. I modsætning til Danmark har disse lande særlige love, der sikrer hjemvendte soldaters rettigheder:

- I Danmark er det sådan, at når den hjemvendte soldat bliver sluset ud gennem det statslige system, så møder han muren i form af det kommunale system, for her er der er der ofte ikke ressourcer til at tage imod ham.

Tilbage i juni 2009 lovede daværende Forsvarsminister Søren Gade, at der inden sommerferien 2010 ville komme et udspil til en lov om krigsveteraners rettigheder. Lovudkastet skulle laves i samarbejde med foreningen for krigsveteraner, men foreningen for har intet hørt fra ministeriet.

Bjarne Hesselbergs søn, Søren Hesselberg, har været udsendt to gange til Balkan. Han er kommet hjem i god behold, men flere af hans soldaterkammerater har det i dag svært.

- Der er en del af dem der kæmper rigtigt hårdt for at komme på ret køl igen. De har ikke noget arbejde, men hutler sig igennem på kontanthjælp, fortæller han.

Hvert år sendes 3000 danske soldater på missioner i udlandet og mellem 2-300 af dem får så store fysiske eller psykiske skavanker, at de har problemer med at få hverdagen i til at hænge sammen, når de vender hjem igen.

Bjarne Hesselberg har skrevet til Danmarks nye forsvarsminister Gitte Lillelund Bech for at få hende til at sætte gang i arbejdet med loven. Indtil videre har han kun modtaget et standard brev der bekræfter at hun har modtaget brevet.