Krigsveteraner har få psykiske skader

Langt de flere danske soldater, der var udsendt på hold 7 til Afghanistan, er sluppet for psykiske skader efter hjemkomsten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 Danske soldater slipper relativt uskadt fra en udsendelse i ghanistan, når det gælder psykiske skader. Det viser den
første store samlede undersøgelse af et hold danske soldater, skriver Berlingske Tidende.
610 soldater, der tog til Afghanistan som hold 7 i foråret 2009, fik deres psykiske helbred undersøgt før, under og efter missionen af psykologer fra Institut for Militærpsykologi på
Forsvarsakademiet. 
95 procent af soldaterne vendte hjem uden skader, fremgår det af undersøgelsen. Fem procent, svarende til omkring 30 personer, udviklede "betydelige psykiske efterreaktioner" i løbet af de første syv-otte måneder efter hjemkomsten. 15 procent har en risiko for at udvikle symptomer.
  - Vores forskningsresultater viser, at niveauet af psykiske efterreaktioner på hold 7 er relativt lavt - også sammenlignet med international forskning, siger undersøgelsesleder, psykolog Mette Bertelsen fra Forsvarsakademiet, til Berlingske Tidende. 
Internationale erfaringer tyder på, at mellem to og 24 procent af de hjemvendte udvikler posttraumatisk belastningssyndrom, hvilket altså placerer danske soldater i den lave ende af
skalaen. 
 To af soldaterne fra hold 7 angav, at de havde alvorlige overvejelser om selvmord syv-otte måneder efter hjemkomsten.
Ingen angav at have selvmordstanker før, under eller umiddelbart efter hjemkomsten.

/ritzau/