Krematorie til 100 mio. kr.

Roskilde og Lolland stifter vil bygge et stor-krematorium i Ringsted for at imødekomme krav om lovpligtige luftfiltre. Fordelene er at man kan beskære udledningen af Co2 med 45 procent og gøre brændingerne billigere, men ulempen er at 4 kister sammen skal køres i nye rustvogne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når en afdød bliver kremeret, bliver der udledt skadelige stoffer som f.eks. kviksølv. Derfor bliver det snart lovpligtigt at installere filtre på krematorierne.

Det koster mellem 9 og 18 millioner kroner for hvert at de 5 krematorier i Roskilde Stift at indstallere de lovpligtige filtre. Derfor planlægger man nu i stedet, at bygge et helt nyt krematorium i Ringsted.

- Det er en bedre løsning klimamæssigt, C02 mæssigt, investeringsmæssigt, det bliver mere effektivt og det bliver en billigere drift, fordi medarbejderne er uddannede til at styre den højteknologiske proces, som det er med sådan et filter, siger provst fra Slagelse Torben Hjul Andersen.

Et nyt krematorium til ca. 100 millioner kroner betyder, at krematorierne i Holbæk, Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse, Nykøbing Falster og Nakskov fremover bliver brugt som opbevaringsteder. Derefter skal det nye stor-krematorium i Ringsted stå for kremeringen. Det betyder, at 2 specialbyggede rustvogne, som feks.en VW Transporter, skal køre 4 kister ad gangen, fra de lokale krematorier og til brændingen i Ringsted, og det vækker kritik.

- Det er det etiske og moralske aspekt i det, jeg ville ikke bryde mig om, at mine familiemedlemmer skulle stå på et opsamlingsted i Slagelse og vente, til der var en bilfuld der var klar til at blive kørt til Ringsted, siger bedemand Claus Berner fra Slagelse.

Provsten fra Slagelse siger at nøgleordet for de nye rustvogne, med plads til fire kister, er værdighed.

- Kisterne kommer til at stå nydeligt, pænt og sikkert i en bil der er specialindrettet til det, siger provst fra Slagelse Torben Hjul Andersen.

I Slagelse i dag var der delte meninger om de nye rustvogne.

- Jeg synes, at man ikke tænker så meget på den pårørende, det er noget med respekten for sorgen. Men jeg kan også godt se, at det økonomiske og det praktiske at det er smart på den måde, siger Lene Bilde fra Slagelse.

- Set fra min side gør det ikke noget, jeg har ikke nogle etiske problemer med det, siger Lars Andresen fra Slagelse.

De nye krematorie- og rustvognsplaner er fremskredne.

-  Vi er så langt henne at vi har kig på en grund og er i forhandling. Og i forhold til de menighedsråd der ejer krematorierne er der positive stemninger. Lige nu overvejer menighedsrådene, hvordan skal vi gå videre i den her retning, siger provst fra Slagelse Torben Hjul Andersen.

Man regner med at det nye krematorium i Ringsted kan stå klar til brug 1. januar 2012.