Kræver statslån til udkantsområder

Folketinget bør yde statslån til huse i udkantsdanmark, mener ejendomsmægler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Boligmarkedet er frosset uhjælpelig fast og derfor bør Folketinget yde statslån til de huse som kreditforeningerne ikke vil belåne.

Sådan lyder et kontroversielt forslag fra den midtsjællandske ejendomsmægler Ege Christiansen, der har boligbutikker i Roskilde, Lejre og Kirke Hyllinge. Han oplever dagligt at kreditforeningerne siger nej til købere af huse, der ligger få kilometer udenfor bygrænsen.

 - Der er nogle ejendomme, som kreditforeningerne slet ikke vil belåne. Dem der er for billige vil de ikke belåne, dem der er dårligt vedligeholdt vil de ikke belåne og dem med mange k-fejl vil de ikke belåne, siger han til DR Sjælland.

 Vil skabe tiltrængt vækst
Konkret foreslår Ege Christiansen at kreditforeningerne pålægges at yde lån op til 50 pct. af vurderingen, hvortil staten så skal yde statslån fra de 50 til 80 pct. Det vil formentlig koste staten penge, men samtidig skabe tiltrængt vækst i Danmark, siger den midtsjællandske ejendomsmægler.

 Ege Christiansen har skrevet til By, Bolig- og Landdistriktsminister Carsten Hansen (S) samt en stribe folketingspolitikere i håb om at de vil gøre noget for at stimulere det tilfrosne boligmarked ude på landet.

 Den dag de ejendomme bliver solgt, så vil køberne køre ned i byggemarkedet og købe lægter, søm, nyt tag, døre og vinduer. Så får vi sat Danmark i gang igen. Der vil komme moms, omsætning og arbejdspladser, siger Ege Christiansen til DR Sjælland.

Politisk opbakning

Idéen om statslån støttes af blandt andre Enhedslisten, som i sidste uge fremsendte et udspil om at etablere en statslig kreditinstitution, hvor danskere på boligjagt kan låne penge af staten, når banker og realkreditinstitutter ellers har sagt nej.   

Også Venstre ønsker at se på, hvordan danskerne nemmere kan låne penge, når de rent faktisk gerne vil bosætte sig i et yderområde.

 - Det her er ikke tilfredsstillende. Vi kan ikke både tale om, at vi ønsker udvikling i hele landet - og samtidig bare stirre os blind på, at vi ikke vil være med til at finde nogen løsninger, der kan gøre, at vi kan få den udvikling, siger Venstres Hans Christian Schmidt, der er formand for udvalget for landdistrikter.