Kort viser, hvor bilister risikerer at køre hjort ned

Naturstyrelsen har lavet et nyt kort, der skal fortælle bilister, hvor der er størst risiko for at møde en hjort på vejen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bilister kan kigge på et nyt danmarkskort, hvis de vil vide, hvor der er størst risiko for, at en hjort springer frem på vejene omkring dem. Det skriver Sjællandske i dag.

Det er Naturstyrelsen og forskere fra Aarhus Universitet, der i samarbejde har udviklet kortet. Her kan man ved hjælpe af farvede prikker se, på hvilke veje i landet, der er størst risiko for at støde sammen med hjorte.

Læs også: Endnu et rådyr påkørt

På Sjælland er der højest risiko i området omkring Sorø.  

- Men generelt sker der mange påkørsler på de gamle landeveje på Sjælland. Især dem med skov omkring, siger Morten Elmeros, biolog og seniorrådgiver på Aarhus Universitet. 

Højsæson for påkørsler

Der er størst risiko for at møde en hjort på vejen om morgenen og efter klokken 17. Men omkring påske påkører flere bilister et rådyr end resten af året. 

- Det skyldes, at hundyrene smider ungerne fra sidste år ud hjemmefra. Og hannerne begynder at slås og blive territorielle og slås, siger Morten Elmeros.  

Læs også: Biler torpederede kronhjort

Hjorte tæller både rådyr, dådyr og kronhjorte. På Sjælland er det især rådyret, den mindste hjorteart, man kan møde. 

Der er kommet flere hjorte på vejene, og derfor er risikoen for at påkøre en hjort steget. I 2007 blev der påkørt 2900 hjorte i hele landet, mens tallet i 2012 var steget til 4134.   

Læs også: Fordobling af kronhjorte på Sjælland

Vil du se, hvor stor risiko, der er for at støde ind i en hjort på vejene omkring dig, så gå ind på Naturstyrelsens kort her.