¨

Kontrakten på omstridt gasledning bliver snart underskrevet

I 2013 indviede Energinet en ny gastransmissionsledning mellem Egtved nær Kolding og den dansk-tyske grænse. Arbejdet minder om det, der kan blive tale om med Baltic Pipe. Rørene bliver gravet over en meter ned i jorden, og anlægsarbejdet tager typisk 2-3 måneder. Foto: Bent Sørensen./ Energinet

I begyndelsen af december bliver kontrakten på Baltic Pipe-ledningen underskrevet.

Nu bliver kontrakten snart underskrevet på etableringen af gasrørledningen Baltic Pipe.

Ifølge den polske radiostation IAR, så bliver underskrifterne sat på kontrakten i begyndelsen af december.

- Vi følger tidsplanen, lød det fra Piotr Naimski, der er talsmand fra den polske regering ifølge radiostationen.

Han tilføjede samtidig, at byggeriet af gasrørledningen vil være færdig i 2022.

En gasledning i modvind

Det er den danske statsejede virksomhed Energinet og det polske selskab Gaz-System, som står for projektet til 12 milliarder kroner.

Projektet skal føre norsk naturgas fra Nordsøen til Polen. Planen er, at den skal graves ned tværs over Sjælland – fra Stillinge Strand i Slagelse Kommune til syd for Faxe Ladeplads.

En plan, der har mødt modstand fra flere sider.

Tidligere på året blev der oprettet en underskriftsindsamling mod projektet i Everdrup i Næstved Kommune. Borgerne frygter nemlig, at deres ejendomme vil falde i værdi og at det bliver svært at sælge boligerne igen.

Kan blive dyrt for landmændene

Men også landmændene har været kritiske over for projektet. Ledningen skal lægges cirka to meter under jordoverfladen og den har en diameter på en meter, hvilket gør, at rørets overflade kun ligger en meter under jorden. Det gør det umuligt at udnytte jorden over gasledningen. 

Samtidig kan nedgravningen af gasledningen få store økonomiske konsekvenser for landmændene.

Energinet har nemlig meldt ud, at de ikke vil betale, hvis rørledningen skal rykkes i fremtiden, hvis landmændene vil opføre nye anlæg på deres marker.

Landboforeningen Gefion, som er i gang med en lignende sag om elledningen Kriegers Flak, der går fra Rødby til Ballerup, kan oplyse, at det vil koste omkring 11 millioner kroner per meter at flytte elledningen. 

Derfor vil landmændene kunne se frem til store udgifter, hvis de ønsker at komme forbi rørledningen. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App