Kontanthjælpsmodtagere i arbejde

Regeringen vil give de voksne kontanthjælpsmodtagere et halvt år til at finde et arbejde. Ellers bliver de sendt ud i såkaldte nyttejobs, ligesom i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Næstved skal der ydes, før der kan nydes. Kommunens kontanthjælpsmodtagere kommer inden for 48 timer i nytteaktivering, for de skal arbejde for deres kontanthjælp.


-          Det synes jeg er helt fair, siger kontanthjælpsmodtager Brian Christiansen.


Han har været på kontanthjælp i to måneder, og i lige så lang tid har han været i et af kommunens nyttejob, hvor han samler skrald.


Næstved er forgangskommune. Sidste år startede de som én af få kommuner straksaktivering for unge kontanthjælpsmodtagere, og nu gælder det også folk over 30 år.


Nytteaktiveringen har de gode erfaringer med i Næstved. En tredjedel af de unge har droppet kontanthjælpen på grund af nyttejobbet, og hos de ældre er det cirka fem procent, der har valgt kontanthjælpen fra.


 


-          Hovedprincippet bag det her er, at dem der kan selv, de skal selv, så der kan blive mere tid til dem, der har brug for mere hjælp til at komme tilbage til arbejdsmarkedet, siger Teamchef på Jobcenter Næstved, Pia Andersen.


 


I dag kom regeringen med deres forslag til en kontanthjælpsreform, der har følgende hovedpunkter;


Unge under 30 år uden uddannelse skal ikke længere være en del af kontanthjælpssystemet. De skal i stedet have ret og pligt til uddannelse. De får en ny ydelse - uddannelseshjælp - på niveau med SU.Unge, der ikke er klar til at gå i gang med en uddannelse, opretholder samme ydelse som i dag, når de deltager i aktive tilbud, der kan bringe dem tættere på målet om uddannelse.Alle bliver mødt med klare krav og forventninger. De, der kan, skal arbejde for deres ydelse og bidrage til fællesskabet i nyttejob. Alle skal have en indsats. Ingen bliver overladt til sig selv. Det såkaldte matchsystem bliver afskaffet og erstattet af en individuel indsats med udgangspunkt i den enkeltes kompetencer og konkrete udfordringer.Enlige forsørgere og unge mødre skal have særlig støtte og økonomisk hjælp til at komme i uddannelse.Samlevende får gensidig forsørgerpligt, så kontanthjælpssystemet afspejler de moderne samlivsformer og familiemønstre. I dag gælder forsørgerpligten kun, hvis man er gift.


Reformen skal indbringe en milliard kroner om året fra 2015.  


(Kilde: Altinget.dk)