Kommunernes Landsforening: - Vi er i gang med at kortlægge problemerne med øjebæer

Kommunernes Landsforening er i gang med en større kortlægning af øjebæer i kommunerne. De skæmmer landsbyer og kan give dårligt helhedsindtryk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lige nu står syv til ti efterladte brandtomter og skæmmer områder i Lolland Kommune.

Der er nemlig ikke nogen lov, der siger, at husejere er forpligtede til at bruge forsikringssummen på at genopbygge huset efter en brand.

quote Vi må konstatere, at det er vanskeligt at få et greb om, hvordan vi løser det her. Det er komplicerede problemstillinger, som har med flere forskellige lovgivninger at gøre

Berit Mathiesen, chefkonsulent, Kommunernes Landsforening

Men det er ikke det eneste, der springer i øjnene i det danske landskab. Ifølge Kommunernes Landsforening har kommunerne udfordringer med flere typer øjebæer.

- Det er ikke kun brandtomter, det kan også være grunde, der bliver misligholdte eller bygninger, som kan være skæmmende, siger Berit Mathiesen, chefkonsulent hos Kommunernes Landsforening til TV ØST.

Brandtomter
Læs også
Kommune kræver lovændring: Husejere lader brandtomter stå
Brandtomter
Læs også
Kommune kræver lovændring: Husejere lader brandtomter stå

Giver problemer for kommunerne

Derfor er Kommunernes Landsforening netop gået i gang med at kortlægge øjebæerne.

- Vi har sendt et spørgeskema ud til kommunerne, fordi vi gerne vil finde ud af omfanget af det her, og også om kommunerne ved, hvilke lovgrundlag, de kan ty til, forklarer Berit Mathiesen.

For det er, ifølge hende, en kendsgerning, at øjebæerne kan have stor betydning for kommunerne. Især mindre områder kan blive ramt af konsekvenserne.

- Det er helt klart, at hvis grunde ser dårlige ud, så er det noget som for et lille bysamfund eller en landsby kan betyde, at det samlede indtryk af byen bliver dårligere, siger Berit Mathiesen.

Samtidig kan det give udfordringer for kommunerne i forhold til problemer, som de må tage sig af.

- Så kan der også opstå problemer på de misligholdte grunde i forhold til eksempelvis rotter eller miljølovgivningen, som også er noget, kommunen skal tage sig af, siger hun.

Brandtomter
Læs også
Efterladte brandtomter skaber tvivl om ansvar:
Lovændring møder opbakning i Folketinget
Brandtomter
Læs også
Efterladte brandtomter skaber tvivl om ansvar:
Lovændring møder opbakning i Folketinget

Skal tage hensyn til privat ejendomsret

Besvarelserne på spørgeskemaerne skal danne grundlag for, hvad Kommunernes Landsforening kan gøre for at komme de skæmmende grunde og bygninger til livs.

Men en løsning ligger ikke lige for.

- Vi må konstatere, at det er vanskeligt at få et greb om, hvordan vi løser det her. Det er komplicerede problemstillinger, som har med flere forskellige lovgivninger at gøre, og så har vi jo en grundlov i Danmark, der sikrer den private ejendomsret, og det betyder, at det er en balance, hvordan man ikke krænker den, men samtidig kan løse de her udfordringer, forklarer Berit Mathiesen.

Lolland Kommune har gjort Udvalget for Landdistrikter og Øer i Folketinget opmærksom på problemet, hvor næstformand Lennart Damsbo-Andersen (S) bakker op om en lovændring.

Lige sådan har viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Høegh (V), rejst sagen på Christiansborg.

 


Nyhedsoverblik