Kommuner vil rive tusindvis af huse ned

Interessen for at rive faldefærdige huse ned i udkantsdanmark er stor. Kommunerne har søgt om langt flere penge, end staten har afsat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nu skal der ryddes ud i de gamle rønner og forladte husmandssteder på landet. Staten har afsat 150 mio. kroner til at rive huse ned. Kommunerne har dog søgt om hele 216 millioner kroner - på trods af at kommunerne selv skal finansiere 25 procent af omkostningerne. Det skriver DR Nyheder.

Alene på Lolland står der mindst 400 forladte huse, som skæmmer landskabet og hæmmer den økonomiske udvikling.

- Husene ødelægger vores image. De familier eller pensionister, der gerne flytte på landet, bliver skræmt væk af alle de forladte huse, siger Bo Rasmussen, konsulent i Lolland Kommune.

Lolland kommune har de sidste par år købt omkring 100 huse op og revet dem ned. Men det er så dyrt, at kommunen nu søger om 30 millioner kroner fra statens såkaldte nedrivningspulje.

- Puljen kan betyde, at vi virkelig kan få fart på nedrivningerne i 2010, siger Bo Rasmussen.

Og Lolland Kommune er ikke alene. For eksempel har Morsø Kommune 200 huse, som den helst ville jævne med jorden.

Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er der hele 10.000 boliger på landet, der burde rives ned. Indenrigs- og Socialministeriet regner med, at puljen kun rækker til at jævne omkring 1000 huse med jorden. 39 udkantskommuner kunne ansøge om penge til nedriving, og kun fire kommuner havde ikke ansøgt ved deadline, oplyser Ida Schaar fra Indenrigs- og Socialministeriet.