Kommuner river huse ned på livet løs

Kommuner har fået flere penge til at rive faldefærdige huse ned. Men boligspekulanter forsøger at få del i pengene ved at byde husene op på tvangsauktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Knuste ruder, huller i tagpappet og mure, der slår revner. Over hele landet er kommuner i gang med at rive faldefærdige huse ned. Men i kulisserne står boligspekulanter, som forsøger at udnytte, at kommunerne har mange penge at handle faldefærdige huse for.

- Efter at have deltaget i flere tvangsauktioner kunne vi se, at de samme spekulanter bød husene op. Hvis de kan mærke, at vi er meget interesseret i et hus, bliver de ved med at byde op, siger teamleder Rie Christiansen fra Byggeri og Byfornyelse i Lolland Kommune.

I 2009 fik 34 udkantskommuner 150 millioner kroner fra regeringen til at rive faldefærdige huse ned. Lolland Kommune fik næsten 19 millioner kroner. Der er netop afsat yderligere 100 millioner kroner på dette års finanslov for 2011.

Vesthimmerland kommune, som i 2009 modtog næsten ni millioner kroner til at rive huse ned, har også oplevet at blive presset op i pris.

- Vi har oplevet, at Låsby-Svendsen er mødt op på tvangsauktioner på hans egne ejendomme for at presse prisen op, fortæller projektleder Per Ibsen fra Vesthimmerland Kommune.

Den farverige jyske handelsmand Jens Peter Svendsen, alias Låsby-Svendsen, er berygtet for at opkøbe faldefærdige huse for at leje dem ud til socialt svage personer, men i juni 2009 blev han erklæret konkurs.

- Vi har mistanke om, at han har etableret et nyt ejendomsselskab. Han kan ikke eje noget, men hans advokat står som ejer. Låsby-Svendsen kan, med en fuldmagt fra ham, byde på sine egne ejendomme på tvangsauktion, siger Per Ibsen.

Kommunerne var i første omgang forpligtet til at bruge nedrivningspengene i 2010, men Indenrigsministeriet har givet tilladelse til, at kommunerne kan gemme pengene til 2011.

- Nu køber vi ikke bare til dyre priser, fordi det er et hus, vi meget gerne vil have. Nu forhandler vi benhårdt med panthaverne. Vi kan mærke, at de ved, at vi har fået mere tid, siger Rie Christiansen.

Lolland Kommune er også begyndt at tage et andet middel i brug. Hvis huset er sundhedsskadeligt, kan byrådet beslutte, at boligen ikke må bruges til beboelse.

- Vi er begyndt at sige, at det er fint, at I køber huset, men så bliver konsekvensen, at vi tinglyser, at huset ikke må bebos. Det tror jeg, at spekulanterne er begyndt at forstå. Vi vil ikke have de dårlige huse i vores område, siger Rie Christiansen.

For at få del i den nye pose penge, som regeringen har afsat til nedrivning af uskønne huse på landet, skal kommunerne selv betale 30 procent. Det bliver svært at finde pengene i en i forvejen håbløs økonomi, men begge kommuner vil forsøge at finde pengene.

- Det er helt sikkert, at vi vil søge den nye pulje. Der er nogle landsbyer, som virkelig er blevet pæne efter, at vi har revet huse ned. Folk er meget glade for at få grimme huse revet ned, for det pynter på hele landsbyen. Det har givet Vesthimmerland et bedre ry, siger Per Ibsen, som indtil videre har været med til at rive 30 huse ned.

/ritzau/


Nyhedsoverblik