To kommuner må hæve skatten

Kun to af regionens kommuner får lov af regeringen til at hæve skatten.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kun to kommuner her i regionen får lov til at hæve skatten til næste år. Det gælder kommunerne Odsherred og Holbæk.

Odsherred kommune må hæve skatten med lidt over  20 millioner kroner, og Holbæk er den kommune i landet, der må hæve skatten mest - nemlig med næsten  68 millioner kroner.

På landsplan har 17 kommuner fået lov og dermed må borgmestrene i en lang række andre kommuner konstatere, at de altså ikke får del i regeringens såkaldte skattepulje på 500 millioner kroner.

- Puljen er blevet fordelt på baggrund af de kriterier, som blev udmeldt allerede i foråret. Det har hele tiden været regeringens melding, siger indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V).

Som en del af økonomiaftalen for 2010 aftalte regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) tidligere på året, at kommunerne til næste år må hæve skatterne med i alt 500 millioner kroner. Det fik 42 kommuner til at søge den såkaldte skattepulje.

Indenrigsministeriets embedsmænd har dykket dybt ned i de enkelte ansøgerkommuners økonomi for at vurdere behovet. Men selv om knap halvdelen af landets kommuner søgte om lov til at hæve skatten, har indenrigsministeren ikke skiftet holdning til kommunernes samlede økonomiske situation. 500 millioner kroner er nok, mener hun.

- Ja, det er en klar aftale, som er indgået med KL. Og der er ingen tvivl om, at kommunerne skal overholde de aftaler, som de indgår med staten. Jeg synes, det er vigtigt at huske på, at kommunerne sådan set bliver afskærmet fra den igangværende krise. Vi sender ikke regningen videre til kommunerne, siger Karen Ellemann.