Kommuner har ingen chance mod sommerhus-snydere

Selvom kommunerne forsøger at holde huse i sommerhusområder som sommerhuse, så har de meget dårligere chancer for at tvinge indflyttere ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er jagtsæson på fasaner, harer og råvildt - men der er også jagtsæson på borgere, der bor ulovligt i  deres sommerhuse.

Den jagtsæson begynder i morgen, fortæller DR Sjælland.

For fra den 1. oktober til den 31. marts må sommerhuset som udgangspunkt ikke anvendes til overnatning.

Men i modsætning til harer og fasaner, der skydes i tusindvis i jagtsæsonen, så nedlægges der faktisk ingen ulovlige sommerhusbeboere i jagtsæsonen fra 1. oktober til 21. marts.

Det erkender borgmestrene i to af landets største sommerhusområder, Odsherred Kommune og Guldborgsund Kommune.

Indsatsen har lav prioritet

I Odsherred siger borgmester Thomas Adelskov:

- Det er vanskeligt at opdage, og det har ikke den store fokus hos os.

Og i Guldborgsund lyder det fra borgmester John Brædder:

- Vi er ikke aktivt opsøgende på at overholde denne her lovgivning. Det har vi ikke kapacitet til.

Politiet kan give bøder - i teorien

Hvis sommerhusbeboerne ikke kan overbevise kommunen om, at de godt må bo hele året i deres sommerhus, så vil sagen blive sendt videre til politiet, og så kan politiet udskrive tvangsbøder, men sådan kommer det aldrig til at gå, lyder det fra Niels Erlandsen fra Danske Boligadvokater.

- Ligeså snart man når 1. april, så er forholdet lovliggjort, og så kan kommunerne ikke gøre noget effektivt, før de når 1. oktober. Derefter kan de sende et nyt brev ud til sommerhusbeboeren.
 
Advokat Erik Frodelund, der rådgiver borgere på Familieadvokaten.dk er enig.

-  Mange kommuner har  totalt opgivet at gøre noget ved disse sager, mens andre kommuner sender en advarsel i løbet af efteråret, og så sker der ikke mere før næste efterår, hvor der blot kommer en ny advarsel, siger Erik Frodelund til DR Sjælland.
 
Derfor er det forbudt

Antallet af ulovligt helårsbeboede sommerhuse steg voldsomt i perioden fra 1993 til 1998, sådan at ca. 15.000 af de i alt ca. 200.000 sommerhuse i Danmark var helårsbeboede. I 1998 mente Folketinget derfor, at der var behov for at effektivisere kommunernes tilsyn og håndhævelse af planlovens § 40. Folketinget vedtog derfor henholdsvis 'stoploven' og 'afviklingsloven'.
 
"Stoploven" har til formål at sætte en stopper for nye ulovlige bosættelser i sommerhusområderne. En kommune skal derfor ifølge loven påbyde enhver borger, der ulovligt flytter ind og registreres i CPR i et sommerhusområde, inden 14 dage at fraflytte sommerhuset og dokumentere, at fraflytning er sket.

Loven indebærer samtidig en pligt for en kommune til efter udløbet af 14 dages-fristen at politianmelde borgeren, hvis fraflytning ikke er sket. Udover politianmeldelsen er kommunen forpligtiget til at pålægge borgeren tvangsbøder, indtil flyttepåbudet er efterkommet.


Nyhedsoverblik