Kommuner fjerner bopælspligt for at lokke folk til

Flere kommuner fjerner bopælspligten. Alternativet er spøgelsesbyer med tomme huse hele året, mener boligministeren, der godt kan forstå kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere kommuner afskaffer bopælspligten i et forsøg på at undgå for mange tomme og faldefærdige huse. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Sidste år ophævede både Slagelse og Vordingborg kommuner reelt bopælspligten på alle helårsboliger ved at tillade den såkaldte flexboligordning på alle huse både i byerne og på landet.

Andre kommuner har også ophævet bopælspligten - enkelte har dog bibeholdt kravet om helårsbeboelse i en række byområder.

Kaster håndklædet i ringen

Landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet konstaterer, at udviklingen er udtryk for, at kommunerne nu 'kaster håndklædet i ringen'.

- Det er en erkendelse af, at de gode tider ikke kommer tilbage. Men det betyder også, at de mest attraktive huse ikke længere vil gå til de lokale, men blive købt op af mere pengestærke folk udefra, siger han til avisen.

Slagelses borgmester, Sten Knuth (V), håber på, at ophævelsen kan resultere i nye tilflyttere.

- Nu kan potentielle tilflyttere købe sig et hus og bruge det som fritidsbolig, indtil de har besluttet sig for, om de vil bo her i området, siger han.

Uundgåelig udvikling

Flere eksperter kalder det for en uundgåelig udvikling, og minister for by, bolig, og landdistrikter Carsten Hansen (S) forstår godt kommunerne:

- Undersøgelser viser, at flere mennesker i fremtiden vil have to boliger. Derfor har vi indført flexboligordningen. Alternativet er spøgelsesbyer med tomme huse hele året, siger han med henvisning til ordningen, hvor man kan bruge helårshuse som sommerhuse.

/ritzau/


Nyhedsoverblik