Kommuner aflyser ferier for handicappede

Flere kommuner - bl.a. Holbæk - aflyser nu handicappedes ferieture. Det sker, fordi de ikke må opkræve penge fra de handicappede til rejseudgifter og ledsagere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En række af landets kommuner har gennem årene ulovligt opkrævet tusindvis af kroner fra udviklingshæmmede for ledsagelse på ferieture.

Den form for brugerbetaling er ikke lovlig, heller Iikke selv om det kun drejer sig om dækning af rejseudgifter, som man har gjort i Holbæk Kommune. Det skriver DR Sjælland.

To ture er blevet aflyst i Holbæk
Socialministeriet har præciseret reglerne overfor kommunerne i et brev, og det får nu en række kommuner til at aflyse ferierejser med handicappede og udviklingshæmmede.

I Holbæk Kommune er to ferieture for de udviklingshæmmede til blandt andet den græske ferieø Kos blevet aflyst.

En beslutning, der harmer den 28-årige udviklingshæmmede Caspar Olsen:

- Skal vi ikke have mulighed for at have oplevelser og sjov med vores venner? Skal vi bare sidde derhjemme og kukkelure? Det kan I ikke være bekendt, siger han til DR Sjælland.

Er blevet opkrævet ulovlig brugerbetaling

De aflyste rejser bunder som nævnt i, at kommunerne er blevet gjort opmærksomme på, at de ikke må opkræve penge til ledsagere og rejseudgifter fra de handicappede.

Hos landsorganisationen LEV kender man mange eksempler på handicappede, der er blevet opkrævet ulovlig penge af kommunerne.

- Vi  har beregnet, at mindst 5.500 mennesker med udviklingshæmning er blevet opkrævet ulovlig brugerbetaling. Ikke bare på ferieture, men også når de har brug for hjælp for at komme til idræt, behandling eller en tur i svømmehallen.

LEV skønner, at den ulovlige brugerbetaling finder sted i omkring halvdelen af landets kommuner og løber op i ca. 6000 kroner årligt pr. person.

Minister: Kommunerne må finde en løsning
Foreningen har kontaktet socialminister Annette Wilhelmsen for at høre, hvad hun vil gøre ved den forskelsbehandling, der finder sted i kommunerne.

Til DR Sjælland siger socialministeren, at det er en vigtig problemstilling, som LEV har rejst. 

- Det er vigtigt for borgerne, at de skal have et værdigt tibud og en afvekslende hverdag. Men det ER ikke lovligt, når en kommune opkræver betaling for socialpædagogisk ledsagelse, slår ministeren fast.

- Jeg har en drøftelse med Kommunernes Landsforening om, hvordan vi finder en holdbar løsning. Og den regner jeg med, at vi får afsluttet her i foråret, lyder det fra ministeren.


Nyhedsoverblik