Kommunalt koks: 51 millioner kroner retur til kærestepar

Der er millioner af kroner på vej tilbage til kærestepar, hvor kommunen har fejlet i fortolkningen af reglerne om gensidig forsørgelsespligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

51,4 millioner kroner.

Så stor er den foreløbige regning for kommunalt koks i fortolkningen af reglerne om gensidig forsørgelsespligt for samlevende. Det viser en opgørelse, som Avisen.dk har lavet.

De mange millioner har kommunerne måttet efterbetale til kontanthjælpsmodtagere på grund af grove fejl i sagsbehandlingen. Opgørelsen er baseret på svar fra 77 af landets 98 kommuner, der har informeret Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) om, hvor store beløb de har tilbagebetalt på grund af grove fejl i sagsbehandlingen.

Skræmmende højt tal

Regningen bliver efter alt at dømme langt større, fordi 21 kommuner endnu ikke har oplyst, hvor meget de har betalt tilbage.

- Det er et skræmmende højt tal, siger Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten, til Avisen.dk.

Nogle kommuner har slet ikke villet undersøge, om der er sket fejl i sagerne. I andre kommuner har Ankestyrelsen afgjort, at der er sket fejl - uden at kommunerne retter ind af den grund. Mens nogle kommuner allerede i marts var i gang med at udbetale op til 90.000 kroner per par, så nægter blandt andre Odsherred Kommune at betale pengene tilbage, selvom de har erkendt at have lavet sagsbehandling i strid med Forvaltningsloven. 

Til gengæld havde Holbæk Kommune betalt 3,6 millioner kroner tilbage til de berørte borgere i maj måned.

Kommunerne kender reglerne

Før valget krævede daværende beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) en redegørelse. Alle kommuner skulle skrive et brev til STAR, hvori de blandt andet skulle redegøre for, hvor store beløb de havde betalt tilbage til de berørte kærestepar.

Det er på basis af en aktindsigt i de breve, at Avisen.dk har regnet sig frem til, at regningen løber op i mindst 51 millioner kroner.

En ekspert i reglerne undrer sig over, at så mange kommuner har lavet så mange fejl i sagsbehandlingen.

- Lovgiverne har opstillet en stribe objektive kriterier, der er nemme at gå til for kommunerne. Så har de godt nok lavet et kriterium om det, man kalder ægteskabslignende forhold. Her skal kommunerne ind og lave en individuel vurdering. Men de kender begrebet andre steder fra. Det er ikke ukendte regler, siger Nina von Hielmcrone, der er lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

Kommuner afviser fusk

Kommunernes Landsforening (KL) har trods de store forskelle ingen dårlig smag i munden.

- Det er forventeligt, at der i nogle kommuner er mange fejl, og at der i andre kommuner er få fejl. Nogle kommuner har simpelthen lavet en systemfejl, mens andre har begået få menneskelige fejl, siger Karsten Thystrup, der er chef for KL's juridiske kontor.

Han afviser, at kommunerne har lavet decideret sjusk.

Siden onsdag har Avisen.dk forsøgt at få et interview med den nuværende beskæftigelsesminister, men Jørn Neergaard Larsen (V) vil ikke lade sig interviewe, før han har set redegørelsen fra STAR.


Nyhedsoverblik