¨

Kommunale sparekrav spænder ben for unge nyuddannede

Foto: TV ØST

Regeringens omfattende sparekrav til kommunerne vil ramme de nyuddannede ekstra hårdt, frygter frygter forsker.

Venstre-regeringens sparekrav til kommunerne vil gøre det svært for unge nyuddannede at finde fodfæste på det offentlige arbejdsmarked, skriver Avisen.dk.
 
Arbejdsmarkedsforsker Bent Greve vurderer, at besparelserne vil sende mange unge ud i arbejdsløshed.
 
- Besparelserne vil formentlig betyde, at der stort set ikke bliver nogle nye ledige stillinger at søge i kommunerne i de kommende år. Når en pædagog holder op, vil der ikke være råd til at ansætte en ny, siger han til Avisen.dk.
 
Til manges overraskelse har Venstre i regeringsgrundlaget indarbejdet et 'omprioriteringsbidrag' på en procent i det kommunale udgiftsloft.
 
Det betyder, at kommunerne skal spare omkring 2,5 milliarder kroner årligt, og det gælder allerede fra næste år.
 
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har allerede i denne uge taget hul på forhandlingerne, hvor han dog betegner besparelserne som et "vilkår".
 
Partifællen Martin Damm, som er borgmester i Kalundborg og formand for Kommunernes Landsforening (KL), betegner dog regeringens spareplan som en "dummebøde", som får hårde konsekvenser for velfærden.
 
HK-Kommunal deler bekymringen for de nyuddannedes jobmuligheder.
 
- Det er allerede svært nok som nyuddannet at finde arbejde i det offentlige, og nu bliver det endnu sværere. Vi taler jo om risiko for ansættelsesstop eller noget der ligner minusstop, og det er ikke særlig opløftende, hvis man er nyuddannet og bare gerne vil have et job i en børnehave eller på rådhuset, siger formand Bodil Otto, som også står i spidsen for de 36 offentlige fagforbund i forhandlingsfællesskabet OAO, til Avisen.dk.
 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App