Koldt badevand giver travle livreddere

Fire gange i sidste uge har TrygFondens livreddere reddet folk, der fik krampe i det kolde badevand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ikke overraskende blev sidste uge, der var sommerens mest solrige, også den mest travle for livredderne fra TrygFonden Kystlivredning.

Hele seks gange gennemførte de såkaldte livreddende aktioner, og ifølge Anders Myrhøj, der er driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, kan fire af tilfældene tilskrives det kolde vand.

- I sidste uge var der mere end 10 graders forskel på luften og vandet, og så skal man være en smule mere forsigtig. Når man ligger længe i solen og dehydrerer, så får man nemlig meget lettere krampe i det kolde vand, siger han.

I alle fire tilfælde var badegæsterne for langt ude i vandet, da kulden gav dem kramper, så de ikke kunne komme ind af sig selv.

- Det er potentielt en livsfarlig situation, siger Anders Myrhøj, der råder badegæsterne til aldrig at gå ud i det kolde vand alene, altid at sørge for at kunne bunde - og så til at gå langsomt ud, så kroppen vænner sig til temperaturforskellen.

Det kolde vand har også været medvirkende til, at livredderne på en enkelt uge har givet førstehjælpsbehandling til flere end 1000 strandgæster. Mange af dem fordi de har været i nærkontakt med brandmænd, som trives bedst i koldt vand.

Og livredderne møder mange forkerte forestillinger om, hvad man stiller op, når man er blevet ramt af en brandmand. For eksempel at man skal gnide fangtrådene væk med sand eller tisse på det.

- Begge dele er en dårlig idé, for det handler om at få fangtrådene af, uden de går i stykker. Vi skraber dem af med en engangsskraber, skyller med havvand og behandler med lokalbedøvende creme, siger han.

I de fem uger, livredderne denne sommer har været på de danske strande, har de gennemført 11 livreddende aktioner, 1514 førstehjælpsaktioner og 1530 forebyggende aktioner.

Livredderne er på arbejde frem til 18. august på strandene og i havnebadene til 1. september.

/ritzau/