Køkkenhaverne blomstrer i krisen

Danskerne vil have køkkenhave. Salget af frugttræer, frugtbuske og andet spiseligt er steget 35 procent siden sidste år, og i havecentrene er man ikke i tvivl om, at haverne er under forandring.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ud i køkkenhaven:

TV2 ØST sendte i sommerferien en specialudgave af magasinprogrammet "ud i haven" om køkkenhaver. Se programmet her: Køkkenhaven
Du kan også stille dine egne spørgsmål til haveeksperten her:
Haveeksperten

- Selv om vi ligger i et landområde, hvor der altid har været køkkenhaver, så mærker vi en markant forskel. Folk vil have æble- og pæretræer, hindbær, blåbær - og alt, du kan lave med børnene: ærter, kartofler, radiser, porrer og salat, siger Peter Christensen, Christensens Planteskole i Skærbæk.

I brancheforeningen Danske Havecentre skønner direktør Per Boisen Andersen, at omsætningen på spiselige afgrøder er steget 30-35 millioner kroner i år.

- Det er dét område, der vokser mest. Også i England og Tyskland. Måske ikke kun på grund af den økonomiske krise, men der er ingen tvivl om, at krisen har forstærket udviklingen, bemærker Per Boisen Andersen.

- Folk vil ikke være selvforsynende i gammeldags forstand, men det er dyrt at spise ude, og så kan man i stedet overraske vennerne med noget fra egen have.

Grøn Fritid i Ribe sælger for eksempel masser af blåbærbuske til byfolks haver.

- Før skulle det bare være en pæn have; nu vil folk også have en have, de kan få noget ud af. Det er helt tydeligt, konstaterer planteskolegartner Hanne Nørgaard.

Også folk uden erfaring med køkkenhave har fået mod på at sætte spaden i  orden.

- Jeg har selv haft unge kunder, der kom og spurgte efter forspirede gulerødder, fordi de ikke vidste, at det er noget, man sår, røber Per Boisen Andersen. 


Nyhedsoverblik