KL: Misbrugte børn skal kunne søge penge i en offerfond

Misbrugte børn bør ikke trækkes gennem lange retssager. En offerfond vil give mere anerkendelse, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

RETTELSE lavet kl. 12.42:

Det vil fortsat være muligt for ofre for misbrug at sagsøge kommuner. Thomas Adelskovs (S), formand for Kommunernes Landsforenings Social- og Sundhedsudvalg har foreslået en offerfond, der skal udbetale erstatninger til misbrugte børn og samtidig erstatte søgsmål mod kommunerne. Han har ikke forslået at afskaffe muligheden for sagsanlæg.

Det er en stor, lang, tung og offentlig proces at rejse en retssag, og ofte ender det med en lille erstatning. Og det er urimeligt.

- En offerfond betyder, at vi som samfund anerkender, at der har været et svigt. Vi synes ikke, at det er rimeligt, at man skal bruge mange økonomiske ressourcer på en retssag, siger Thomas Adelskov til Ritzau.

- Hvis man så stadig ønsker at placere et ansvar, så kan man jo godt rejse en retssag. Men anerkendelsen bør man tackle et andet sted i retssystemet.

Regionale tilfælde

Indenfor de seneste år har der været flere sager, hvor anbragte børn kraftigt kritiserer eller sagsøger kommuner på Sjælland for at overse misbrug. De vil med Thomas Adelskovs forslag kunne undgå en retsag, men derimod søge erstatning i en offerfond.

For bare et par uger siden trådte en af børnene fra Mern-sagen frem og kritiserede Vordingborg kommune kraftigt, efter at han ikke blev grebet godt nok, da hans plejeforældre fik deres dom. Et af de tidligere plejebørn i familien kritiserede ligeledes kommunen, for at være alt for langsomme til at opdage misbruget i familien.

I februar i år rejste to piger en erstatningssag mod Slagelse Kommune, fordi kommunen ikke førte tilstrækkeligt tilsyn med deres plejefamilie, hvor plejefaderen efterfølgende blev dømt for sine forbrydelser. Retsagen stod mellem Slagelse Kommune og Nanna Hansen og Sapran Hassna, der blev seksuelt misbrugt og udsat for vold i en plejefamilie i Skælskør.

Ændre forældningsfristen i stedet

Men en offerfond er ikke løsningen, mener socialminister Karen Ellemann (V) over for Jyllands-Posten. I stedet bør man ændre på forældelsesfristerne, lyder det. Så kan kommunerne nemlig ikke afvise en sag med henvisning til, at den er forældet.

Den nuværende frist i civile sager er på tre år, men ifølge regeringen bør forældelsestidspunktet først træde i kraft ved det 21. år og først løbe ud efter yderligere 15 år.

Og det er fint at ændre på fristerne, da de ofte kan være urimelige, mener Thomas Adelskov. Men det ændrer ikke på, at en offerfond er en god idé.

- Det er væsentligt mere anerkendende over for de her ofre, at vi som samfund anerkender et svigt og udbetaler erstatning til ofrene gennem en offerfond, siger Thomas Adelskov.

 


Nyhedsoverblik