KL: Det kræver jobåbninger at få flygtninge i job

Hvis flygtninge skal hurtigere i arbejde, kræver det først og fremmest åbninger på arbejdsmarkedet, siger KL.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kommunerne kan ikke alene løfte opgaven med at få flygtninge i arbejde. 

Det siger næstformand for Kommunernes Landsforening (KL) Jacob Bundsgaard (S), efter at en analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har vist, at der er stor forskel på, hvor gode kommunerne er til at skaffe flygtninge i job.

- Hele forudsætningen for, at vi kan løse den meget store udfordring, er jo, at der er jobåbninger på arbejdsmarkedet, så vi kan få flygtninge hurtigt i gang, siger Jacob Bundsgaard.

- Og det er ikke kun en opgave for kommunerne. Det er en opgave for alle parter.

Ambitioner ikke store nok

I de trepartsforhandlinger, som blev indledt torsdag, vil regeringen i samarbejde med fagforeninger og arbejdsgivere først og fremmest sikre, at asylansøgere og flygtninge kommer i arbejde.

Det er regeringens ambition, at hver anden flygtning skal have et job.

Men Jacob Bundsgaard efterlyser større ambitioner fra regeringen.

- Virkeligheden går så stærkt, og der kommer så mange flygtninge, at vi skal passe på, hvis det ikke skal undergrave vores velfærd og vores evne til at hjælpe danskere, der står uden arbejde, siger han og fortsætter:

- Ambitionen bør være, at der er den samme beskæftigelsesgrad blandt flygtninge, som der er blandt befolkningen generelt. Det bliver svært, men man bliver nødt til at hæve ambitionsniveauet, hvis man skal have det danske samfund til at hænge sammen.

Store forskelle i vores region

DA's analyse viser, at andelen af flygtninge, der kommer i job eller uddannelse, efter at de har afsluttet det treårige integrationsforløb, svinger fra 4,2 procent i Lolland Kommune til 56,3 procent i Odsherred Kommune.

Blandt de konkrete forslag, regeringen lagde frem forud for trepartsforhandlingerne, er et kortere integrationsprogram. I dag er det tre år, men det skal kortes ned til ét år, har regeringen foreslået.

/ritzau/


Nyhedsoverblik