¨

KL: Der skal være lige muligheder i land og by

Foto: TV ØST

Landspolitikerne har ikke gjort nok for at bremse den accelererende udflytning fra land til by, mener Kommunernes Landsforening.

Kommunernes Landsforening (KL) er bekymret over, at Danmark nu er et af de lande i EU, der har oplevet det største ryk af borgere fra landdistrikterne til de større byer i de senere år.

Det er Jyllands-Posten, der søndag kan fortælle, at indbyggertallet i byer med mindst 20.000 personer er steget med 7,6 procent siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent.

- Det er bekymrende, siger KL-formand Martin Damm (V) efter at have placeret sig på et bestemt sted i sit hus, hvor han af erfaring ved, at mobilsignalet er bedst.

- Og hvis denne her udvikling fortsætter, ender vi i en negativ spiral, hvor man til sidst skal sidde og diskutere, hvilke områder vi skal lukke ned i år, siger KL-formanden.

- Udviklingen kommer jo ikke ligefrem bag på nogen, men der er simpelthen sket for lidt fra centralt hold for at dæmme op for det. Der er nogle strukturelle ting, vi skal gøre noget ved, og vi bliver nødt til at arbejde hen imod, at der i højere grad skabes lige muligheder for borgerne i hele landet, siger han.

Bedre transport og mobildækning

Martin Damm - der også er borgmester i Kalundborg - peger især på nødvendigheden af at få skabt en bedre infrastruktur mellem landsdelene. Både når det gælder digitalisering og transport.

- Det skal være lettere at komme ind til de større byer, hvad enten det er med bus eller tog eller i egen bil. Og det dur altså ikke, at folk ikke kan gå på nettet eller tale i mobiltelefon, når de kommer lidt ud på landet i Danmark, siger han.

I europæisk målestok er Danmark dog stadig langt fra et af de mest urbaniserede lande. Kun 22 procent af befolkningen bor ifølge Eurostat i tætbefolkede storbyområder. Det hører til den laveste andel i Europa.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App