Kirkeskatten er højest på Lolland

Der kan være flere kirkelukninger på vej i regionens udkantsområder, forklarer biskop. Samtidig betaler man nogle steder i regionen Danmarks tredjehøjeste kirkeskat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Til næste år er Lolland den tredjedyreste kommune i hele landet, når det handler om kirkeskat. En gennemsnitsfamilie betaler cirka 7.500 kroner til de lollandske kirkebøsser. Den samme familie ville årligt spare mere end 5.000 kroner i landets billigste kommuner.

Selvfølgelig ville det være rart hvis kirkeskatten ikke var så høj, siger sognepræst Bente Asschenfeldt Vandrup fra Søllested, Skovlænge og Gurreby Sogn.

Den billigste kommune i regionen er Sorø med en kirkeskat på 0,95 procent. De dyreste er Lolland med 1,23 procent og Guldborgsund med 1,20 procent. Det viser tal fra 2010, som TV2 ØST har fået fra Kirkeministeriet.

Det er klart. Vi har mange kalkede kirker. Og det betyder, at der hele tiden er store udgifter til vedligeholdelse, siger provst Anne Birgitte Villadsen fra Lolland Østre Provsti.

Lolland-Falster Stift er det område i landet med absolut flest kirker i forhold til antallet af borgere.

Det er klart, at når der er så mange kirker til et så lille befolkningsunderlag, så vil der være tomme kirker og messefald, siger biskop Steen Skovsgaard fra Lolland-Falsters Stift.

For nogle år siden lukkede biskoppen delvist en enkelt kirke, så den blev en lejlighedskirke. Det betyder, at der kun er gudstjeneste ganske få gange om året. Og nu kan der være flere af den slags kirkelukninger på vej.

Der kan være flere kirker i stiftet, hvor det kan komme på tale, at her går menighedsråd og præst sammen og siger, at den tager vi ud af brug, fortæller biskop Steen Skovsgaard.

Selvom det kan få kirkeskatten til at falde en smule, så tror én af de lollandske præster dog ikke, at de små samfund vil tage godt imod kirkelukningerne.

Jeg tror virkelig, at folk vil stritte imod. Jeg tror virkelig, at folk ville komme på banen og sige, at det vil vi ikke, siger sognepræst Bente Asschenfeldt Vandrup fra Søllested, Skovlænge og Gurreby Sogn.

Der er 109 folkekirker i Lolland-Falsters Stift.

Se hvad du skal betale i kirkeskat næste år på vores hjemmeside tv2east.dk (alle tal er angivet i procent):

Sorø 0,95
Holbæk 0,96
Slagelse 0,96
Odsherred 0,98
Næstved 0,98
Ringsted 0,99
Kalundborg 1,01
Vordingborg 1,02
Faxe 1,08
Stevns 1,10
Guldborgsund 1,20
Lolland 1,23

Til sammenligning har Gentofte Kommune landets laveste kirkeskat på 0,44 procent. Landets højeste kirkeskat finder man på Samsø, som har en kirkeskat på 1,50 procent.