Kan tyvene også låse sig ind hos dig?

Op mod en million danskere har en type lås, som en særlig nøgle kan låse op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kræver næsten ingenting for en indbrudstyv at få adgang til 100.000-vis af hjem, skriver Sjællandske. Og det er endda uden det kan ses.

Det er en såkaldt kode 12-nøgle, som nemt kan anskaffes via internettet, der gør tyvenes arbejde nemt. Den kan næsten usynligt åbne den gamle type Ruko-lås hvor nøglen har et rundt hovede. Og det kan være dyrt at have besøg af en indbrudstyv, der har sådan en nøgle. For man risikerer ikke at kunne få tyverierne dækket af forsikringsselskabet, skriver avisen.

- Hvis der ikke er tegn på voldeligt opbrud, vil sagen blive klassificeret som simpelt tyveri, på samme måde som, hvis man har glemt at låse døren. Dermed vil man ikke kunne få dækket smykker og kontanter. Hvis man har dyre malerier eller designermøbler, kan man også risikere, at man kun får dækket 10 procent af forsikringssummen, siger konsulent i Forsikringsoplysningen, Riccardo Krogh Pescatori til Sjællandske.

Nøglen fungerer ved at man slår den ind i låsen, samtidig med at man drejer. På den møde kan man løfte sifterne i låse, som var det den rigtige nøgle. Derfor kaldes kode 12-nøglen også for bankenøglen. Indbruddet vil derefter kun kunne ses hvis man sender cylinderen i låsen på laboratorium, så den kan komme under mikroskop.

Dansk Låsesmede Forening vurderer overfor Sjællandske, at mellem en halv og en hel million hustande har en lås, der kan åbnes med bankenøglen.

Politiet anbefaler at alle, der har den gamle type Ruko-lås, at få skiftet den til et patenteret låsesystem.


Nyhedsoverblik