¨

Kan julegaven byttes?

Foto: TV ØST

Står der i loven, at man har ret til at få byttet sine julegaver? Kan man klage, hvis en vare er gået i stykker? En ny undersøgelse viser, at mange ikke kender bytte- og klageregler.

Det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har spurgt til forbrugernes viden om deres rettigheder i almindelige købssituationer. Det viser sig, at mange forbrugere med fordel kunne læse op på reglerne, hvis de vil være på den sikre side, når de i disse dage køber julegaver.

I undersøgelsen tror to ud af tre forbrugere, at de har en lovbestemt fortrydelsesret, når de køber ind i en butik. Her til eftermiddag var opfattelsen cirka den samme midt i julehandlen i Asnæs Centret.

- Jeg mener, at butikkerne har pligt til at bytte varerne, hvis man ellers leverer dem tilbage i uåbnet stand, siger Freddye Boesen fra Tuse Næs.

- Jeg tror, at man har ret til at bytte inden otte dage, men jeg er ikke sikker, siger Martin Nylander Skødt fra Nykøbing Sjælland.

Forbrugerne er dog ikke beskyttet af loven, når det kommer til bytteregler.

- En aftale er bindende, så har man købt en vare, så hænger man sådan set på den. Heldigvis tilbyder de fleste butikker dog, at man kan bytte sin vare, og det synes jeg bare, man skal benytte sig af, siger Henrik L. Sedenmark fra Forbrugerstyrelsen.

De samme regler gælder dog ikke ved køb på Internettet i Danmark. Her har man nemlig 14 dages fortrydelsesret.

I undersøgelsen ved kun lidt over halvdelen af forbrugerne, at de har reklamationsret i to år. Det betyder, at man som udgangspunkt har ret til at klage og få sin vare repareret eller ombyttet gratis i op til to år, hvis den går i stykker. Og knap hver tredje er ikke klar over, at de skal kunne fremvise en kvittering i butikken, hvis de vil klage.

I Asnæs Centret var de fleste dog klar over det sidste.

- Butikkerne vil jo gerne se en bon, så de kan se, hvornår man har købt tingene, siger Gitte Pedersen fra Vig.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens undersøgelse viser i øvrigt, at det er kvinder, som ved mindst om bytte-reglerne.

02:30 Luk video

Hvis du vil teste din egen viden og blive klogere på, hvornår du kan bytte dine gaver eller klage over en vare, kan du klikke her.

Se også hjemmesiden forbrug.dk

Du kan desuden læse hele undersøgelsen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen her.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App